Jason Hendrik Hansma – Marwam Amsterdam

Jason Hendrik Hansma toonde als eindexamenwerk fotogrammen. De fotogrammen waren wel op een bijzondere manier tot stand gekomen. Hij belichte en vel fotopapier zonder negatief. Na het belichten belandde de foto in het ontwikkelbad. De ontwikkelaar voegde hij echter pas toe (aan het water) als de foto er in lag. Daarna werden de foto’s gefixeerde en gespoeld. Het leverde beelden op met bijzondere golfpatronen.

Na zijn afstuderen belandde de foto’s ergens in zijn atelier. Hij keek er jaren niet meer naar om. Totdat hij in 2019 zich de foto’s herinnerde tijdens een residency in het van Doesburghuis. Van de oude foto’s maakte hij nieuw werk. Hij knipte stukken uit de foto’s die hij vervolgens met potlood arceerde. Wat je van de oorspronkelijke foto blijft zien verschilt per (nieuw) werk. Sommige foto’s niets maar ander werk toont nog redelijk wat van de oorspronkelijke fotogram.

De werken die hij in het van Doesburghuis heeft gemaakt zijn nu te zien bij Marwan in de Fokke Simonsz straat te Amsterdam. Het is werk dat valt in de categorie “Rijkdom van het onvoltooide”. Geen knallende statement of ronkende verbeeldingskracht. Wel werk dat de nieuwsgierigheid wekt. Een zuchtje wind die je even stil doet staan.

Het fijne van organisaties als Marwan is dat ze kunstenaars de mogelijkheid geven te experimenteren. Marwan heeft de ruimte te leen van Akincy. Door deze constructie kan het team van Marwan mooi en broodnodig werk doen.

Links
Jason Hendrik Hansma.
Van Doesburghuis.
Akincy gallery.

Expositie: Installation of Tracks – Jason Hendrik Hansma
Datum: 24 sept 2022 t/m 18 nov 2022, za-zo 14-17 uur*
Locatie: Marwan, Fokke Simonszstraat 12, 1017 TG Amsterdam
.
* De kleine ruimte kan met daglicht alle dagen bekeken worden.

Een kleine afbeelding om een idee te krijgen van het werk van Jason Hendrik hansma in Marwan

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.