Opening Kunstverein – Amsterdam – Barbara Kozłowska

Na 14 jaar door heel Amsterdam gezworven te hebben land Kunstverein nu in Amsterdam Zuid op een mooie, ruime locatie. De laatste locatie was in de Hazenstraat. Wel een straat vol galeries maar de ruimte was klein. De Pieter Bast straat die nu betrokken is, is veel ruimer en dat geeft meer mogelijkheden. Voor Amsterdam Zuid is het ook een goede ontwikkeling. Het is een stadsdeel met veel (kunst)potentie maar er zijn nog maar weinig kunstlocaties.

Voor de renovatie van het pand moest er nog wel geld gevonden worden. Minimaal een bedrag van 20000 euro. Het team van Kunstverein bedacht een slimme campagne. Je kon 1m2 vloeroppervlak adopteren voor 175 euro. Veel mensen dragen Kunstverein een warm hart toe, de campagne liep gesmeerd. Gelukkig kan ik als ‘adopteur’ ook een vierkante meter koesteren.

De oessterman deelde oesters uit tijdens de opening

Kunstverein richt zich op kunstenaars en kunstinitiatieven die een waardevolle bijdrage hebben geleverd aan de kunst maar daarvoor niet de aandacht hebben gekregen die passend zou zijn. In de openingsexpositie op de nieuwe locatie is de eer aan de Poolse kunstenaar Barbara Kozłowska in de expositie: “From East to West, Through the Globe, Towards the Moon“. Het is de eerste solo expositie van deze kunstenaar in Nederland. Een kunstenaar die zich niet graag laat vastpinnen. Ze houd zich bezig met performances, sculpturen, concrete poëzie, installaties. Ook op het organisatorische was ze actief.

De naam van de expositie is ontleed aan het project ‘Border Line’ dat een centrale plek innam in haar kunstenaarspraktijk. Op verschillende stranden van de wereld heeft de kunstenaar een grenslijn gemaakt van gekleurde zandkegels en deze vervolgens gefotografeerd. De lijn moest de hele wereld van oost naar west afbakenen. Naast de expositie presenteert Kunstverein een aantel evenementen rond deze Barbara Kozłowska.

Het is heerlijk dat er aandacht wordt besteed aan deze kunstenaar, die in Nederland nauwelijks bekend is. Ze heeft een origineel en eigenzinnig oeuvre dat laat zien dat kunst zoveel meer is dan zaal vol dure kunstwerken.

Expositie: Barbara Kozłowska – From East to West, Through the Globe, Towards the Moon
Datum: 30 Sept 2022 t/m 17 Dec 2022; wo-za 13-18 uur
Locatie: Kunstverein, Pieter Baststraat 35H, 1071 TV Amsterdam

In de foto hierboven een werk dat bestaat uit tientallen A4’tjes. In deze foto een detail (met kleine beschadiging).
Op het velletje papier in het midden staat: ‘groen’ .
In de foto rechtsboven wordt er gewerkt aan het project ‘ Border Line’ .

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.