2de Nieuwstraat Festival 2021 (Dordrecht)

Ienke Kastelein voert Hoor en bewonder uit van Nico Parlevliet

Kunst beschouwen is toch een heel andere ervaring dan kunst zijn. Dat ondervond ik tijdens het 2de Nieuwstraat festival in Dordrecht op zaterdag 19 juni j.l. Het was een dag vol ‘Unnoticed Art’ performances. Unnoticed Art is een concept van Frans van Lent. En er zijn al diverse festivals geweest waar het idee of concept in de praktijk is gebracht. Maar wat is precies ‘Unnoticed Art”? Frans van zegt daar over:

The Nieuwstraat Festival fits in a series of Unnoticed Art Festivals. It balances on the line between public and private. It shows artworks hiding in normality. The language, used to express the works, fits in the average social behaviour in public space and, because of that, remained unnoticed to bystanders.
Creating the concepts and executing the works are split. Artists send their concepts more or less as manuals. The chosen works are carried out by a group of (both experienced and unexperienced) volunteers. These volunteers have a double roll. They are participants as well as audience. They are responsible for realising the performances in the best possible way and, doing that, they fully experience the works. In fact they become part of it.
This way the audience is not excluded but it is actually embedded.

Een aspect dat uit het bovenstaande niet direct naar voren komt is voor Frans van Lent wel belangrijk. De Unnoticed Art performance krijgt geen podium. Als een voorstelling wordt aangekondigd komt daarvoor publiek naar de locatie. Publiek met interesse in Performance Art. De mindset is op voorhand al ingesteld op kunst. Nog voor de voorstelling begint is de energie er omheen al heel anders.

It shows artworks hiding in normality.” betekent dan ook niet dat performances niet mogen opvallen. Alleen de associatie met kunst moet zo lang mogelijk afwezig blijven of er zelfs niet zijn. De beleving of ervaring van de performer -die tenslotte weet dat het om kunst gaat- neemt een centrale plek in. Middels het persoonlijk verslag van de uitvoering van de performance krijgt het ‘kunstwerk’ vorm. Er was dan ook alle ruimte om je ervaringen van een uitvoering op papier te zetten. Frans van Lent moedigde de vrijwilligers aan verslag toe doen, al was het maar een paar regels. Al deze verslagen staan online. Onderaan dit blog is een link naar deze verslagen.

De reporter van Kunstblijfteenraadsel is kunst geworden en voert Ster van Albert van der Weide uit

Wat is er aan performances opgevoerd op de Nieuwstraat? Het begint al vroeg (5.17) met het werk: Dreams van Finn Melvin Caird. Het ideale tijdstip voor dit werk is zonsopgang. Het doel is te onderzoeken of je wakker bent of droomt. De meeste uitvoeringen beginnen echter na 9.30, het officiële start moment van het festival. Het zijn er teveel om ze allemaal te noemen. Een heel onopvallende was: Whistling Woman van LuLuLoLo: Een vrouw loopt van de ene plek naar de andere voor de duur van zo’n 10-15 min. en fluit/neuriet onderwijl een liedje. Een andere performance die toch echt opviel en voor de performers daarom best een uitdaging, is Fly van Ed woodman. Een performer gaat fladderend met de armen over straat lopen, dan af en toe stilstaan om zachtjes ‘fly’ te roepen. Rond 17:30 werd het festival afgesloten me een drankje en wat eten voor de vrijwilligers.

De performance ‘Fly’ heb ik zelf uitgevoerd. Het was een zeer boeiende maar wel spannende ervaring. Al schepte ik er ook behagen in het winkelend publiek licht te hinderen met mijn gefladder. Samen met mijn ‘compagnon’ hadden we afgesproken elk ons weg te gaan maar elkaar niet uit het oog te verliezen. Dat gaf een veilig gevoel in de drukke winkelstraat en maakte het makkelijker de vele vreemde blikken en opmerkingen te verdragen.

De persoonlijke ervaringen van de performers zijn de kern van Unnoticed Art. Het is dan ook een goed idee wat van deze ervaringen te lezen. Je vindt een link naar de documentatie onderaan dit blog.

Links
Iets verderop in de pagina staat onder ‘Works by’ een lijst met kunstenaars waarvan een of meer performances zijn uit gevoerd. Klik op de naam en krijgt een omschrijving van de performance en daaronder de ervaringen van de performer.
2de Nieuwstraat festival – The Works.

Lees ook mijn atelierbezoek aan Frans van Lent.
Of het verslag van het Festival of the smallest.

Fly van Ed Woodman uitgevoerd door Emmy Vollaard

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.