Frans van Lent – Alles gaat door

[15-05-2021 / 15:48 – Copyright: Frans van Lent
15-05-2021 / 15:48 – Copyright: Frans van Lent (Foto speciaal voor mij gemaakt tijdens de performance Call IV )

Ik heb zijn solo expositie in Studio Seine bezocht. Het werk op zijn website bestudeerd. Over zijn werk gelezen en hem opgezocht in zijn atelier. Toch blijft het lastig het werk van de kunstenaar te omschrijven. Het is ook niet zo dat Frans van Lent er een sport van maakt vage antwoorden te geven of rookgordijnen op te trekken. Op mijn vragen geeft hij nauwkeurige antwoorden.

Misschien is dat ongrijpbare ook wel een onderdeel van zijn kunstenaarspraktijk. Het ongrijpbare grijpbaar te maken, of juist ongrijpbaar te laten. Met ons interview als leidraad doe ik een poging inzicht te krijgen in zijn werk.

Tijdens de opening van zijn expositie voert Frans van Lent een performance uit. Tussen 15 en 16 uur kun je hem bellen en de kunstenaar maakt dan een foto, die je met Whatsapp krijgt toegestuurd. Waar was ik toen ik belde? Ergens in Rotterdam. Waar was de kunstenaar? Ergens in zuid/west Nederland. Wat is het resultaat? Een digitale foto. De vraag is wat is het kunstwerk? De digitale foto? Of de fysieke print die je via de galerie kunt bestellen? Of is het de performance? In die performance is het moment belangrijk: 15-05-2021 / 15:48. Op dat moment hebben de beller en de kunstenaar een contact met de foto als resultaat…

Performances vormen een belangrijk deel van zijn kunstenaarspraktijk maar dat is niet altijd zo geweest. Hij begon als fotograaf maar besefte op een moment dat hij niet op de goede weg was. Daarom gooide hij het roer om en begon aan performances. Die voerde hij uit in zijn atelier en zette dan een video-registratie online. In deze werkwijze worstelde hij met het idee dat er twee performances zijn, zoals hij die beleeft en de performance zoals die door de beschouwer wordt beleeft. Daar moest hij als kunstenaar iets mee. Die vraagstelling bracht hem bij het MaHKU waar hij twee jaar een master deed.

Na zijn master begon hij met het Unnoticed Art (performance) Festival. Er hebben er al twee plaats gevonden in Nederland en de derde staat gepland. Een unnoticed art festival wordt niet aangekondigd. Er worden geen foto’s gemaakt, noch film registraties. Het publiek zal niet altijd door hebben dat het publiek is. Wat blijft zijn de ervaringen van de performers. Die belevenissen zijn de ‘oogst’ van het 1-daags festival.

Een ander soort performances voert Frans van Lent zelf uit of met hulp van anderen. Ze dragen de titel ‘A scene ‘ gevolgd door een nummer. In deze serie performances zijn tijd en plaats heel nauwkeurig gedefinieerd. Je kunt er dus voor kiezen toeschouwer te zijn, of deelnemer. Zo voerde hij een performance waarbij hij een zak sinaasappels liet vallen twee keer uit. De tweede keer kwam een vrouw hem helpen. Ze had er voor gekozen om op het aangegeven tijdstip aanwezig te zijn en deel te nemen. De kunstenaar kon het wel waarderen. De performance uitvoeren op de aangegeven tijd en plaats is essentieel. Zo voerde hij een andere performance opnieuw uit omdat een openstaande brug de eerste uitvoering verstoorde.

We komen (weer) uit bij vandaag. Zijn solo expositie ‘Alles gaat door’is een dag oud. In ‘Alles gaat door’ draait het om de ingrepen van de kunstenaar. Er hangt een tekst met enkele notities waarin de camera centraal staat. Een video van van een stuk natuur. Tijdstip, tijdsduur en locatie zijn door de kunstenaar gekozen. Een paar foto’s, als je er dicht genoeg opstaat kun je iets lezen over het ontstaan van de foto, of wat de kunstenaar er na het maken van de foto heeft gedaan. De kunstenaar loopt met zijn zorgvuldige ingrepen langs een dunne lijn. En het lijkt wel of hij die lijn steeds dunner wil maken. Toegegeven het vraagt een zekere gemoedstoestand om het werk te waarderen en de beloning in ontvangst te nemen.

Het leven houd niet op bij vandaag. Wat zijn de plannen voor de toekomst? Dit najaar doet hij een residentie in Murcia in Spanje. Het thema is subjectieve topografie. Hoe hij er invulling aan gaat geven heeft hij nog niet scherp voor ogen. Het landschap wordt in ieder geval niet in kaart gebracht met coördinaten maar met herinneringen.

Links
Studio Seine – Alles gaat door.
Frans van Lent.
Unnoticed Art Festival.

Expositie: Frans van Lent – Alles gaat door
Datum/tijd: 15 mei t/m 11 juli, vr-zo 13-17 uur (En op afspraak)
Locatie: Studio Seine, Mathenesserdijk 323A, 3026 GC Rotterdam.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.