Garden State – Garage Rotterdam

Onze overheid heeft het niet zo voor met kunst. Waar in andere landen de musea allang weer open zijn, blijven deuren in Nederland gewoon dicht. Garage Rotterdam heeft er wat op gevonden. De Art Drive Through. Je kunt er behalve kunst kijken ook een drankje nuttigen op het terras. En dan mag je als kunstinstelling gewoon open.

Dit handige gebruik van de corona-regels zou goed passen in het thema van de tentoonstelling Garden State. Hoe gaan we om met onze sociale omgevingen. Hoe houden overheden controle. Wanneer zijn we als burgers de gekoesterde planten en wanneer het onkruid dat gewied moet worden?

Curator Fadwa Naamna heeft een visueel aantrekkelijke tentoonstelling weten samen te stellen over dit lastige onderwerp. De inkopper ‘weerloze burgers vermorzelt door het systeem’ is niet aan de orde. Centraal staat het landschap en de natuur en hoe daar mee wordt omgegaan. De garage wil Rotterdam verbinden met de internationale kunstwereld en dat is te zien aan de geselecteerde kunstenaars en ook in de gepresenteerde kunstwerken ontbreekt Rotterdam niet.

Zo is er een film over de bouw van de Maasvlakte 2 in Rotterdam van Bik Van der Pol. Hangend vanuit een helikopter heeft de cameraman de werkzaamheden gefilmd. Het geronk van de helikopter geeft een rauwe dimensie aan deze bijna opportunistische landwinning in open zee. Tegenovergesteld aan dat rauwe werk staan de tekeningen van fragiele planten in het werk ‘Resilient Weeds 2016 – 2018’ van Marwa Arsanios. Planten die toch nog willen groeien op de sterk vervuilde grond van de enorme afvalbergen rond Beiroet.

Natuurlijk is er meer te zien. Hieronder een bescheiden en onvolledig fotoverslag. Ik kan je de expositie wel aanraden. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven voor wie meer wil weten. En vergeet niet achteraf een drankje te nemen… 😉

Deelnemende Kunstenaars
Marwa Arsanios, Felicity Hammond, Manjot Kaur, Esther Kokmeijer, Katja Novitskova, Piet Oudolf, Bik Van der Pol,
Amir Yatziv.

Expositie: Garden State
Datum/Tijd: 1 Mei 2021 – 11 Jul 2021, wo t/m zo 12.30-17.30
Locatie: Garage Rotterdam, Goudsewagenstraat 27, 3011 RH Rotterdam

Katja Novitskova
Katja Novitskova – Pattern of Activation / embryogenesis (2017)
Piet Oudhof – Rotterdam (2010 ) [Detail]
Manjot Kaur
Manjot Kaur – Sustaining Collapse (2018)
Esther Kokmeijer
Esther Kokmeijer – Sedimentary Rock (2020)
Amir Yatziv – detroit (2009)
Marwa Arsanios
Marwa Arsanios – Resilient Weeds 2016 – 2018

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.