Dat is niet zomaar een tas . . .

De online winkel van Wouter Klein Velderman staat vol met plastic tassen. Ik vond het wel een slim idee van de kunstenaar in Corona-tijd. Hij maakt die tassen echter al sinds 2009. . . Het lijken plastic tassen maar ze zijn gemaakt van oud PVC.

PVC is wel het materiaal van de kunstenaar. Hij maakt er doorgaans grote werken mee, vliegtuigen, kerktorens, speeltuigen voor kinderen. Die grote werken ontstaan niet zomaar. Los van zaken als voorbereidingen en transport is het maken een arbeidsintensief proces, waarbij het herhalen van vormen een belangrijk onderdeel is. Wouter houdt wel van die herhaling. Het heeft kracht in zich.

Die herhaling bracht hem ook op het idee de ‘plastic’ tassen te gaan maken. Per keer maakt hij zo’n 70 tassen en inmiddels zijn er al ruim 500 gemaakt. Er zijn drie basis ontwerpen voor de tassen. Ze hebben artistieke titels: Pineapple on Radish, How to draw a Unicorn en Plastic Island and How to Arrive. Het materiaal is natuurlijk geen plastic maar zijn geliefde PVC. Geregeld vindt hij een lading oud PVC voor de deur van zijn atelier. Die krijgt hij van zijn buren. PVC dat jarenlang de lading van vrachtwagens beschermde tegen weer en wind. Het wordt niet weggegooid maar vind dus een mooie bestemming.

Je zou kunnen denken dat het maken van die tassen saai en eentonig werk is. Wouter ervaart dat echter anders. Voor hem is het een proces waarbij er 70 bijzondere kunstwerken ontstaan. Een verweerde plek, een scheur, een vlek, een gesp, een stuk letter… Ze worden onderdeel van een nieuw kunstwerk. Elk van die werken draagt een van de drie basis-ontwerpen. Stuk voor stuk uit het PVC geknipt en daardoor uniek.

Wat hebben die vrachtwagens jarenlang vervoerd onder dat doek. In weer en wind. Misschien wel jou online bestelling. Wouter Klein Velderman heeft die dienstbaarheid beloont met een nieuwe bestemming. Je kunt er nog jarenlang spullen in meenemen of het een mooie plek geven zodat je er nog jarenlang naar kunt kijken…

Links
De tassen van Wouter Klein Velderman.

Op Kunstblijfteenraadsel schreef ik al eerder over Wouter Klein Velderman:
Don’t frighten the horses – Wouter Klein Velderman – C&H gallery.
Wouter Klein Velderman in de Torenkamer.

How to draw a Unicorn
Pineapple on Radish
Plastic Island and How to Arrive

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.