Een monument voor de BKR

  • Titel: Een monument voor de BKR
  • Auteur:Fransje Kuyvenhoven
  • ISBN: 9789462623118
  • Uitgever: Waanders
  • Aantal pagina’s: 308
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Gebonden

De tentoonstelling in het Gorcums museum is helaas al voorbij. Er was een selectie van 100 werken te zien uit de BKR. Veel werk van (inmiddels) bekende kunstenaars zoals Daan van Golden en Theo Wolvecamp. Zonder meer een goede expositie waar de voortdurende reuring rond de BKR bijna voelbaar was.

De expositie is voorbij maar het boek is gelukkig nog te koop. Het begint met het tonen van de 100 werken die ook in de expositie te zien waren. Daarna een beschrijving van geschiedenis van 38 BKR/Contraprestatie. Fransje Kuyvenhoven heeft een aangenaam leesbaar verhaal geschreven. Zowel nauwgezet als smeuïg. Het geeft een fraaie inkijk in de recente Nederlandse geschiedenis. De omgang van de politiek met de regeling. De bemoeienis van kunstenaars en kunstenaars verenigingen. De rol van de vrouw (als kunstenaar). De nodige foto’s en krantenartikelen brengen het verhaal verder tot leven. Waarbij ik wel wil opmerken dat Fransje Kuyvenhvoven schrijft vanuit de rol van empathische, verwonderde beschouwer. Zonder oordeel.

De hele geschiedenis van de BKR draait om drie thema’s. De regels rond de toelating van kunstenaars tot de BKR. Soepeler maken van de regels leidde tot hogere kosten, strengere regels tot meer protesten. De opslag van de kunstwerken was de achilleshiel van de BKR en was voortdurend een probleem. Te weinig depotruimte, gebrekkige administratie, het uitlenen aan (overheids)instellingen had ook zijn uitdagingen. En tenslotte het idee van kostwinnerschap. Dat was eigenlijk de hele periode van de BKR beginsel van toekenning. Vrouwen konden geen kostwinner zijn en dus was er voortdurend strijd rond de toelating van vrouwen tot de BKR.

Naast de hoofdtekst zijn er verschillende ‘gele pagina’s’ die bepaalde aspecten van de BKR uitlichten. Zoals bijvoorbeeld het negatieve imago (van de BKR).

Een monument van de BKR is een zeer leesbaar boek. Je kunt het lezen als een roman waarin de BKR de hoofdrol neemt. Het blijft natuurlijk een informatief boek maar aangenaam leesbaar. Als je het niet leest mis je toch echt iets. Wat mij betreft verplichte kost voor kunsthistorici en alle kunstliefhebbers van Nederland.

Links.
De Leesclub van van alles – Een monument voor de BKR.
Uitgeverij Waanders – Een monument voor de BKR. (Met kooplink)

Hieronder enkele werken uit de expositie ‘Een monument voor de BKR’.

Albert Mastenbroek - Makrelen
Albert Mastenbroek – Makrelen (1982)
Daan van Golden - Kompositie Groen
Daan van Golden – Kompositie Groen (1963)
Marlene Dumas - Vrouwtje (1982), Mannetje (1982)
Marlene Dumas – Vrouwtje (1982), Mannetje (1982)
Yvonne Kracht - Compositie 3
Yvonne Kracht – Compositie 3 (1966)

1 Comment

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.