Destination Unknown 2019

In Weert waren ze wel een beetje verbaast dat ik het Nederlandse mekka van de kunst had verlaten om in deze provinciestad een expositie te bezoeken. Het jaarlijkse Destination Unknown (DU) is echter een bijzondere expositie waar ik graag de treinreis vanaf Amsterdam voor over heb.

Volg de wegwijzers vanaf het station Weert naar Destination Unknown 2019

Het initiatief heeft een vaste formule. Basis is een leegstand pand of panden met een rijke geschiedenis. Ze staan op de nominatie om afgebroken te worden. DU ontfermt zich gedurende een aantal maanden over de panden. Het doel is dat kunstenaars er site specifiek werk kunnen maken. Via een open call kunnen ze zich inschrijven. Ze krijgen een aantal weken om een expositie voor te bereiden en de organisatie verzorgt een randprogramma van lezingen en filmavonden. Na een expositie van een aantal dagen wordt alles weer afgebroken.

Voor de kunstenaars is het een waardevol evenement. De beslotenheid van het eigen atelier wordt verlaten. Met de groep van geselecteerde kunstenaars ga je aan de slag om het gebouw te transformeren. Site specifiek werk in een pand met historie. Het vergt wat van je creativiteit en inlevingsvermogen. Het publiek dat de expositie komt bezoeken is heel divers. Bevriende kunstenaars, kunstliefhebbers maar ook mensen uit de buurt en omgeving.

Voor de bezoeker is DU ook een bijzondere uitdaging. Dit jaar was een oud schoolgebouw de locatie. Elke kunstenaar heeft een of meerdere lokalen of andere ruimtes eigen gemaakt. Vanuit zijn kunstenaarspraktijk heeft hij de ruimte getransformeerd. Het resultaat is veel meer een tijdsopname dan een schilderij of sculptuur. Aan de ander kant maakt die tijdelijkheid het werk vitaler. Het brengt de kunstenaar dichterbij. Het geeft een gevoel van nu die niet te vervangen is.

Deelnemende kunstenaars.
Robin Kersten, Hein van Duppen, Leandros Ntolas, Reinier Vrancken, Risja Steeghs, Bas de Weerd, Diogo Gonçalves, Bruno de Marco, Lily Lanfermeijer.

Links.
Destination Unkonw – 2019.
Kunstblijfteenraadsel – Destionation unknown 3.
Kunstblijfteenraadsel – Jong elan in oude huizen.

Destination Unknown is nog dit weekeinde te zien in Weert, Emmasingel 37.

Fotoverslag
(Klik op een afbeelding voor een vergroting diashow).

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.