Erik Suidman – Geluidloze schreeuw

Vier jaar geleden ontmoette ik Erik Suidman. Tijdens de opening van een expositie van hem samen met Philip Akkerman in sociëteit Kunstliefde te Utrecht. Erik had de wanden van de benedenverdieping gevuld met kleine portretten. Zo’n 1300 in totaal. Die waren allemaal in de anderhalf jaar voorafgaand aan de expositie geschilderd. Het moet een haast onmogelijke klus zijn geweest. De opluchting was dan ook van zijn vermoeide gezicht te lezen. Toch paste het ook wel bij hem, dat bezetene.

Nu toont Kunstruimte kuub in Utrecht een solo expositie. Een groot overzicht van zijn werk. Er is een enorm verschil met vier jaar geleden. De grote afwezige is de kunstenaar zelf. Vorig jaar kwam hij om het leven in India. Na een -achteraf bezien- onbesuisde sprong uit een optrekkende trein. Zijn overlijden was een dreun voor de Utrechts kunstscene. En vooral voor de Vlampijp-ateliers waar hij zijn atelier had.

“Nee, gezellig wordt het nooit” was zijn lijfspreuk. Toch was hij een geliefde kunstenaar. En in zijn atelier werd je altijd hartelijk ontvangen. Misschien was die dubbelheid wel kenmerkend voor zijn leven. Je voortdurend willen onttrekken aan de gezapigheid maar ook het besef dat je er gewoon onderdeel van bent. Je ziet het terug in zijn werk.

Wanhoop, gevecht, gelatenheid. De mens gevangen in zijn eigen lot. De iets te breed lachende huisvrouw met een schotel gebraden kalkoen, de dame in het blauw die het ook niet meer weet, de verslagen boksers. Het lijkt een sombere kijk op het leven maar het is ook bevrijdend. Je herkent zo veel in al die portretten. Je eigen gevecht, je eigen lot. Laten we gewoon maar tevreden zijn.

Geluidloze schreeuw is een mooi eerbetoon aan het werk van een jong overleden kunstenaar. Te vroeg natuurlijk. Zijn stem is nog krachtig aanwezig maar je hoort hem niet meer.

(Er is ook een boek met het werk van de kunstenaar verschenen, dat te koop tijdens de expositie).

Links
Kunstruimte Kuub – Geluidloze schreeuw.
Trouw – Erik Suidman schilderde de gepijnigde mens.
Kunstblijfteenraadsel – Het portret als onuitputtelijke. bron van inspiratie.

expositie: Erik Suidman – Geluidloze schreeuw.
tijden: 6 oktober t/m 10 november, do-zo van 13 – 18 uur.
locatie: Kunstruimte Kuub, Pieterstraat 3, 3512 JT Utrecht.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.