Je wilt de ellende van de wereld voor even achter je laten? Doe dan de deur bij Kunstliefde in Utrecht maar héél voorzichtig open. De muren zijn gevuld met portretten van Erik Suidman. Als de geportretteerden hun stem konden doen klinken zou het gejammer, geschreeuw, geweeklaag en gebrul oorverdovend en hartverscheurend zijn. Gelukkig maken schilderijen geen geluid. Dit is de expositie Portret.
Het zijn vooral gekwelde geesten die door de kunstenaar zijn afgebeeld. Hij vond zijn inspiratie op internet en televisie en in kranten. De media verslaan vooral kommer en kwel. Het resultaat laat zich bekijken als een dagboek van menselijke tragedies maar gelukkig ook van het schilderkunstig experiment.
De kunstenaar diende zelf het voorstel in voor een expositie bij Kunstliefde. Het idee werd aangenomen. Dat was zo’n anderhalf jaar geleden. Sindsdien werkte de kunstenaar onafgebroken, systematisch met strakke planningen en deadlines aan het project. Vermoeid maar blij en opgelucht staat de kunstenaar nu tijdens de opening temidden van zijn creaties. Ze vullen de wanden van de benedenverdieping grotendeels, zo’n 1300 in getal.
Omdat Kunstliefde principieel geen solo exposities doet werd gezocht naar een tweede kunstenaar om de expositie te completeren. Als snel viel de naam Philip Akkerman. Die bleek gaarne bereid om mee te doen. Hij heeft zich gespecialiseerd in zelfportretten. U leest het goed, zelfportretten, ze zijn te vinden op de bovenverdieping.
Je zult maar als beginnend kunstenaar in je atelier staan en op een dag tot de conclusie komen: ‘Ik wil maar één ding, mijzelf schilderen, elke dag, mijn leven lang’. En daar dan ook echt gevolg aan geven. Daar is moed voor nodig, geloven in jezelf, autonomie, kortom kunstenaarschap. Dat is, in één alinea samengevat, de artistieke carrière van Philip Akkerman.
In een kort gesprek dat we tijdens de opening hebben zegt hij met een mooie glimlach: ‘Ik ben een geboren pessimist’. Die tegenstelling past goed bij zijn werk. In de ruim dertig jaren van zijn loopbaan heeft hij duizenden zelfportretten gemaakt. Op deze expositie hangen er achttien. Het zijn geen blijde gezichten, de kunstenaar kijkt kritisch naar zichzelf. Je zou verwachten dat het gaat vervelen, steeds maar diezelfde kop. Het blijkt echter dat die ogenschijnlijke eentonigheid bevrijdend werkt op het kunstenaarschap. De portretten vervelen geen moment. Schier oneindig lijkt zijn creativiteit waarmee hij steeds, met zichtbaar schilderkunstig plezier, een volgend portret neerzet.
Beide kunstenaars completeren elkaar in deze bijzondere expositie. Akkerman als ervaren, internationaal erkend schilder en Suidman een beginnend kunstenaar die zijn plek nog moet gaan verwerven in de kunstwereld. Beiden zijn gedreven en beschikken over doorzettingsvermogen. Ze laten zien dat vasthouden aan een eenvoudig thema beslist geen beperking van de artistieke vrijheid betekent. Integendeel.
Links:
Over de expositie Portret
Kunstenaarsvereniging Kunstliefde
Erk Suidman
Philip Akkerman
Expositie: portretten, t/m 22 nov 2015 (wo t/m zo, 13.00-17.00).
locatie: Kunstliefde, Nobelstraat 12a, Utrecht
Fotoverslag van de expositie Portret