Een (on)verwacht kunstwerk – Jan van der Ploeg

In Amsterdam woon ik aan de rand van de stad. Nabij de ‘Molen van Sloten’. Het nadeel van die plek is dat als je een galerie in Amsterdam wil bezoeken je zeker vijftien minuten moet fietsen om binnen de ring te raken. Dan mopper ik wel eens. Zeker met harde wind en op de terugweg. Dan is de ‘lol’ voorbij en moet dat hele eind nog worden gefietst.

Voordeel is dan weer dat de natuur wat dichterbij is. Nou ja natuur. Rafelrand groen maar toch iets minder gecultiveerd dan het Vondelpark. Regelmatig ben ik daar dan ook aan het wandelen. Behalve groen is er ook een prachtig kunstwerk te zien. Een muurschildering van Jan van der Ploeg.

Op een ontmoeting met het werk kan ik me altijd verheugen. De kunstenaar behoort sowieso tot mijn favorieten maar het werk is ook zo’n heerlijke ‘smash into your face’ Een eenvoudig patroon en knallende kleur(en) zonder goedkoop te zijn. Een heerlijk contrast met de wat saaie, groene omgeving. Een paar weken geleden heeft Jan van de Ploeg een nieuw werk aangebracht. ‘Dat is wel iets voor kunstblijfteenraadsel’, dacht ik, toen ik het nieuwe werk voor de eerste keer zag.

De derde muurschildering (Jan va der Ploeg – no 483) – 2019

Het is inmiddels de derde muurschildering. De eerste is aangebracht in 2013 ter ere van 25 jaar Nieuw & Meer. De naam van het vlakbij gelegen ‘kunst & bedrijven complex’ dat de bewoners zelf in beheer hebben. In 2015 is de tweede variant geschilderd en dus onlangs de derde. De dikte van de banen is gelijk aan de dikte van de muur waarop het werk is aangebracht.

Schitterend toch, zo’n kunstwerk waar je gewoon even langs kunt lopen…

Links
Kunstblijfteenraadsel – Forever more – Jan van der Ploeg.
Jan van der Ploeg Studio.
Kunst en Bedrijven complex – Nieuw & Meer.

De eerder aangebrachte muurschilderingen:

De tweede muurschildering (Jan va der Ploeg – no. 413) – 2015
De eerste muurschildering (Jan va der Ploeg – no. 367) – 2013

2 Comments

    1. Zeker een mooi werk en echt de moeite waard. Ik ga nog een kaart/map toevoegen om het (nog) makkelijker te kunnen vinden 😉

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.