Veerle Coppoolse en haar Metamorphosis Zoetrope

Enter my inner world
inside this giant
cocoon, you bring
the metamorphosis of
a butterfly to life.
Leave daily life behind
for a moment and
become part of
my mysterious
magical
ecosystem

Deze tekst staat in sierlijke letters op Metamorphosis Zoetrope van Veerle Coppoolse. Er staat best veel in de korte tekst maar wat je precies gaat beleven in de cocoon blijft een verrassing. Ik ga het je ook niet vertellen, al heb ik er zelf ingezeten. Een beleving is ook moeilijk te verwoorden. Vertellen over het ontstaan van de Zoetrope gaat me beter af.

Model van de zoetrope. (Graduation WdkA 2016)

Bij de eindexamenpresentatie van de WdkA in 2016 viel het model van de Zoetrope van Veerle me al op. Ze legde de werking van de attractie uit. Dat je überhaupt zoiets bedenkt. Is zo’n attractie echt te realiseren? Of zou het een mooie droom van een jonge kunstenaar blijven? aan het project dacht ik niet veel meer, tot ik vorig jaar een mailtje kreeg waarin Veerle het voordekunst-project voor de Zoetrope onder de aandacht bracht. Hier moest ik iets mee.

In maart 2019 was het bouwen van de Zoetrope in de eind fase. Ik nam contact op maar het duurde tot 10 mei voor er gelegenheid was voor een interview. We spraken elkaar daar waar de Zoetrope staat opgeslagen. Op een bedrijventerrein in Dordrecht.

De Metamorphosis Zoetrope in de opslag

Na de graduationshow vroeg ze zich af wil ik die Zoetrope nu echt gaan maken? Ze begon aan de academie als illustrator maar een tekening maken is een stuk eenvoudiger dan de attractie die ze in gedachten had. Wat de keuze is geworden weten we, want we zitten in haar Zoetrope. Een ander motivatie was dat ze wilde bewijzen dat het kon. Zelf zag ze de magische machine voor zich maar onder haar vrienden en mede-kunstenaars was er de nodige twijfel.

De Zoetrope is een uniek en fraai stuk vakmanschap dat alleen om die reden al in de geschiedenisboeken kan. De metalen cocon waar je in kruipt is knap laswerk. Veerle heeft lang aan de dakconstructie gesleuteld zodat lassers het konden maken.

Binnen in de cocon toont de kunstenaar haar vakmanschap. Heel subtiele figuurtjes uit papier gesneden, vlinders, doodhoofdjes, kleine cocons, rupsen. Ook als de attractie stil staan een lust voor het oog. De illustrator in de kunstenaar is nog niet verdwenen. Het is ook een groot contrast met het stoere laswerk van de cocon waar je in zit.

Het idee voor haar zoetrope ontstond toen Veerle een tentoonstelling van Pixar bezocht, waar ook een 3D zoetrope te zien was. Ze vond het zo mooi en dacht dat wil ik ook. Medestudenten en vrienden luisterde naar haar verhalen met de nodige scepsis. Ze liet zich echter niet van de wijs brengen.

© Veerle Coppoolse

Zo ontstond dan de Metamorphosis Zoetrope. Het is ook een persoonlijk verhaal. Het was een tijd dat ze geplaagd werd door depressies. Tijdens haar eerste solovlucht para-gliding maakte ze een harde landing en brak haar rug. Een lange periode van herstel en revalidatie brak aan. Maar het bracht haar wel dat er altijd nieuwe mogelijkheden zijn en dat je daar zelf een slinger aan kunt geven. Het komt terug in het verhaal van de vlinder. Dat verhaal begint bij de rupsen. Hun lijf heeft veel weg van een ruggengraat.

Een deel van de financiering realiseerde Veerle via het crowdfundig-plaftorm Voordekunst. Het was een intensieve periode. Familie en vrienden benaderen, kunstblogs mailen, regelmatig Facebook berichten posten. Het is haar wel gelukt. Mede door mooie bijdragen van het Prins Bernhard Fonds en de gemeente Rotterdam. Toch waren het vooral vrienden en familie die het bedrag bijeen brachten.

Uitgebreid verslag van mijn kant maar de metamorphose van de vlinder komt pas echt tot leven als je in de Zoetrope zit. De deuren gaan dicht en het is donker. Je brengt jezelf in beweging en in stroboscopische ligt transformeert de rups tot vlinder.

© Veerle Coppoolse

Optredens
Mandala festival (27 t/m 30 juni).

Parade Den Haag (5 t/m 9 juli)
Parade Utrecht (28 juli t/m 4 augustus)
Parade Amsterdam (17 t/m 25 august).
Parade voorstelling Veerle Coppoolse.

IntoTheWoods festival (14 en 15 september)

links
voordekunst – zoetrope.
Veerle Coppoolse in kunst is lang (25 aug).

1 Comment

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.