Charlotte Posenenske – Kröller Müller Museum

Serie E. Draaiende vanen met stalen frames (reostvrij staal).

Ik sta bij een open kubus met vier draaibare ramen. Ze staan alle kanten op. Ik krijg de onbedwingbare neiging de ramen dicht te doen. Maar wat zal de suppoost zeggen? Komt hij met ferme pas op mij af, roepend: ‘Ho, ho meneer, U mag de kunstwerken niet aanraken!!?”. Gelukkig is die angst ongegrond. De meeste kunstwerken van Charlotte Posenenske mag je aanraken, graag zelfs. Daardoor worden haar werken een ‘Lexicon van oneindige beweging’. Het is ook de naam van haar solo expositie in het Kröller Müller Museum.

Charlotte wilde dat kunst democratisch was, van iedereen. De materialen moesten betaalbaar zijn en de werken reproduceerbaar. Ze wilde ook niet gezien worden als de grote kunstenaar van een uniek werk. Ze werkte dan ook altijd in series. Een idee wordt dan op allerlei manieren uitgewerkt. Door aan een werk te draaien of er mee te spelen wordt het ook een beetje van jou of van iedereen. Ze zag zelfs voor zich dat ze als maker/bedenker geheel zou verdwijnen door reproduceerbaarheid en vrijheid van haar werk.

Serie E

In de hoek van de ruimte zijn twee panelen tegen de wand gemonteerd. Ik kijk er een tijd naar. Het zou kans maken op het ideale Charlotte Posenenske kunstwerk. De panelen op zichzelf zijn niets. Pas door ze in een hoek van een ruimte te plaatsen wordt het een kunstwerk. Als je de panelen plat tegen de wand draait, is het eigenlijk geen kunst meer. Charlotte is verdwenen. Bijna verdwenen, want je kunt de panelen weer de ruimte in bewegen. Dan is er plotseling weer een sculptuur.

Prominent in de zaal ligt een groot, lang werk van karton. Ook zo’n goedkoop materiaal. Het bestaat uit een aantal standaard elementen. Je kunt er oneindig veel vormen mee maken. Als je genoeg elementen hebt. Eigenlijk vind ik de vorm die er ligt een beetje saai. Er is halverwege wel een schattig gangetje waar je doorheen kunt lopen. En aan het einde een kronkel Zelf was ik graag losgegaan. Een woeste creatie die door de hele ruimte kronkelde. Misschien wel door het hele museum. Om dan in de van Gogh Galerij uit te komen.

Zo’n actie is natuurlijk een beetje van de gekke in een statig museum. Wel zou je de kartonnen elementen in een kleiner formaat kunnen maken. En dan als bouwpakket aanbieden. Online in een webshop. Over de hele wereld zouden dan kleine kunstwerkjes verschijnen. Stuk voor stuk unieke creaties. Met toch, subtiel een beetje Charlotte Posenenske. Volgens mij had ze dat wel kunnen waarderen.

Links.
Kroller Muller – Charlotte Posenenske.

expositie: Charlotte Posenenske – Lexicon van oneindige beweging.
wanneer: 18 mei t/m 15 september 2019, di-zo – 10 – 17 uur.
museum: Kröller-Müller Museum (expo 8), Houtkampweg 6, 6731 AW Otterlo.

Klein fotoverslag.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.