Brutus – Through Bone and Marrow

Zo begint de wervende tekst van Brutus over de huidige expositie: “Through Bone and Marrow kruipt onder de huid en tot in de botten. De tentoonstelling van curator Maarten Spruyt dwingt bezoekers tot zelfonderzoek en een andere verhouding tot natuur en technologie.”

Dat begint al bij de ingang van Brutus. Laverend tussen boomstronken en stukken boomstam kom uit bij de plek waar je wordt toegelaten tot de expositie. Het heeft iets van een slachthuis, al die stukken boom maar het roept ook oer-gevoelens op van natuur en kracht. (een werk van Frans Bruggeman).

Moet ik dan wel schrijven over deze expositie en wat dan? Moet ik de werken gaan duiden in een menselijke behoefte aan weten en controle? Terwijl die drang juist aan de orde wordt gesteld? Moet ik foto’s opnemen in dit verslag terwijl de confrontatie met het onbekende de expositie mede zijn waarde geeft?

Through Bone and Marrow moet je vooral beleven. De rauwe expositieruimte van Brutus -het tegenovergestelde van een white cube- dwingt je er ook toe. Daarbij is curator Maarten Spruyt er in geslaagd kunstwerken en ruimte tot een hechte eenheid te smeden. Het grote dramatische werk van Maartje korstanje, het indringende werk van Zimoun, de schoonheid in het werk van Vladimir Zbynovsky en het schuldeloos optimisme van Ossip. Samen met de werken van de 16 andere andere kunstenaars smelten ze samen tot een woordloze visie op de huidige relatie tussen mens en aarde.

Als gezegd Through Bone and marrow moet je beleven, meemaken. Voor degenen die toch wat extra inspiratie nodig hebben om de expositie te bezoeken is er een bescheiden fotoverslag: Brutus Rotterdam – Through Bone and Marrow.

expositie: Throug Bone and marrow, groepsexpositie van 20 kunstenaars
datum/tijd: 2 april t/m 25 juni 2023; do – zo : 12 – 18 uur
locatie: Brutus, ingang Keileweg 10 Rotterdam.
link: Brutus, Through Bone and Marrow.

Deelnemende kunstenaars:
Zimoun, Maarten Vanden Eynde, Frank Bruggeman, Mirte van Laarhoven, Atelier Van Lieshout, Nick Ervinck, Jan Hüskes, Joris Strijbos, Ossip, Nick van Woert, Maartje Korstanje, Vladimir Zbynovsky, Jan Eric Visser, Nacho Carbonell, Ernest Bessems, Hedwich Rooks, Zhao Zhou, Quintus Glerum, Amrith de Zoete en Kevin Power.
muziek:Dyane Donck Company.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.