De distributie van entkristallen – Jacob Schwartz en Zwaantje Kurpershoek – de Ijskast

De IJskast is een kleine expositieruimte in een winkelstraat in Rotterdam. Een ideale plek om kunst ‘aan de man te brengen’, want je stapt er zo naar binnen na het boodschappen doen. Geertje Brandenburg is de initiator en curator van de ruimte. Ze huurt het anti-kraak (geen huur maar alleen betalen voor licht, gas en water). Van de gemeente krijgt ze een kleine subsidie zodat ze de kunstenaars die exposeren wat kan betalen.

In de expositie ‘De distributie van Entkristallen’ tonen Jacob Schwartz en Zwaantje Kurpershoek hun werk. Het is kunst die wonderwel samengaat. Voor Jacob is scenografie een belangrijke pijler in zijn kunstenaarspraktijk. In de winkelruimte die De Ijskast feitelijk is maakt hij een mooie interventie. De grote sculpturen zijn gemaakt van in winkels gebruikte materialen: dozen en plastic. Materialen die een dienende functie hebben in de bedrijfsvoering, staan nu in de schijnwerpers. Ook de op vogelnestje lijkende werken zijn van zijn hand. Gemaakt van stro en chemische materialen.

Ze vormen het ideale decor voor het ‘verhalende’ werk van Zwaantje Kurpershoek. Het is bijna alsof je op een filmset bent. Het decor staat klaar, de acteurs hebben hun posities in genomen. Een moment nog en dan…

Zwaantje maakt gebruik van diverse materialen en technieken. Sculpturen, tekenen, klei, zaden, gevonden materialen. Fragiel werk ook, niet alleen materieel maar ook in intentie. Geen krachtige statements maar een zacht gefluister dat vervliegt met de tijd en de wind. Het vindt steun bij de solide werken van Jacob Schwartz.

Er is ook een uitgebreid fotoverslag van de expositie.

(Onder de foto’s informatie over de expositie)

Het werk van Jacob Schwartz en Zwaantje Kurpershoek in harmonie samen in De IJskast
Jacob Schwartz
Een sculptuur van klei en zaden van Zwaantje Kurpershoek

expositie: Jacob Schwartz – Zwaantje Kurpershoek – De distributie van entkristallen
datum – Tijd: 18 maart t/m 8 april 2023
, open op afspraak (via Instagram)
locatie: De IJskast, 1e middellandstraat 56, Rotterdam (naast de Aldi)
finnisage: 8 april 2023 17;00 t/m 20:00
link: (Instagram) https://www.instagram.com/p/CpiCDWFIVkh/)

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.