Arti – What my hands know

Arti – Zaal 2

Wordt er kennis in ons lichaam opgeslagen en welke kennis kan dat zijn? Die vragen liggen ten grondslag aan de expositie ‘What my hands now‘ in Arti – Amsterdam. In de folder die de expositie begeleid staat een filosofische verhandeling over kennis die in het lichaam is opgeslagen. Het klinkt misschien een beetje mysterieus maar vreemd is het niet. Denk bijvoorbeeld aan (leren) fietsen. Na enig oefenen kun je het. Van plek A naar plek B fietsen, zonder om te vallen. Maar wat heb je precies geleerd? En zou je die kennis kunnen formuleren? Nee, zul je zeggen. Het is vooral je lichaam dat zijn motoriek heeft verfijnd.

Met hoe zit dat met het maken van kunst? Welke kennis is in de handen van de kunstenaar te vinden en welke deel van het kunstwerk is het resultaat van de overwegingen van een kunstenaar? Die vraag wordt natuurlijk niet echt beantwoord in de expositie. Maar als rode draad heeft die vraag goed werk gedaan. Er hangt heel verschillend werk, video, keramiek, installaties, textiel. Toch gaat er een soort eensgezindheid uit van de geselecteerde werken. Een eensgezindheid die niet goed te benoemen is.

Een deel van het geheim zit hem ook in de keuze van de werken. Traditionele schilderijen of sculpturen, abstract of figuratief zijn er niet. Bij de vervaardiging van dit soort werken staat het lichaam volledig ten dienste van de kunstenaar, om zo uitdrukking te geven aan zijn artistieke visie. In What my hands know is er het besef dat het lichaam en de kennis die er in is verankerd, een belangrijke speler is in de totstandkoming van een werk. Kunstenaar en diens lichaam werken samen bij het vervaardigen van kunst.

Sara Bjarland - wandkleed van stof van versleten bankstellen
Sara Bjarland – Erosive Habits

En dan is er nog de rol van jou als toeschouwer die die werken bekijkt en in zich opneemt. Welke rol speelt de kennis in jouw lichaam? Bijvoorbeeld als je naar een wandkleed kijkt van Sara Bjarland? Gemaakt van de (versleten) bekleding van oude bankstellen. In zo’n bankstel heb je misschien de avond ervoor nog gelegen terwijl je naar een serie op tv keek…

Helen Dowling – Xylophone

En groot fotoverslag kunt je vinden op de pagina: Fotoverslag What my hands now – Arti

Expositie: What my hands now
Datum/Tijd: 20 jan t/m 11 mrt 2023, di t/m zo 12:00 – 18:00u
Locatie: Arti et Amicitiae, Rokin 112, 1012 LB Amsterdam
Deelnemende kunstenaars: Stéphanie Baechler, Sara Bjarland, Helen Dowling, Alex Farrar, Janina Frye, Ceel Mogami de Haas, Christine Moldrickx, Emmeline de Mooij, Charlotte Eta Mumm, Benjamin Roth, Evita Vasiljeva, Dieke Venema.

link:https://www.arti.nl/tentoonstelling/what-my-hands-know/

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.