HKU – eindexamenpresentaties – 2022

Er worden heel wat prijzen uitgereikt tijdens de HKU eindexamenpresentaties. Dit jaar viel me op dat drie kunstruimtes kunstenaars van de HKU beloonden met expositie mogelijkheden of een residentie met een expositie. galerie Larik uit Utrecht, Groen uit Arnhem (Ook uit eindexamenpresentaties van BEAR werden twee kandidaten gekozen) en 37PK uit Haarlem. En er lopen ook heel wat galeriehouders en organisatoren van festivals rond, die de presenties aflopen om te zien of er iets van hun gading bijzit. Het is wel begrijpelijk. De HKU levert traditioneel kunstenaars af die galerie-waardige presentaties geven.

Het benauwd me echter ook. De koppeling tussen kunstenaar en kunsthandel is zo wel heel sterk. Waar is dan nog het experiment? Of het onderzoekende, of de twijfel? Er was zeker nog experiment te vinden tussen de presentaties van de HKU maar het gevoel van kunst die ‘af’ is was toch wel benauwend sterk aanwezig.

Hieronder mijn selectie van kunstenaars die ik de om een een of andere reden opvielen. (Klik op de afbeelding voor een groter formaat).

(De eindexamenpresentaties van de HKU fine arts en fine arts design and education zijn inmiddels voorbij.)

Stefan Bras
Sjoerd van der Heyden
Siem de Boer (ruimte met sound-sculpture)
Gizem Taskin
Noah Chiam
Melchior Koch (Schreef tijdens de presentatiedagen een novelle)
Jamilla Karg
Lucas Mergler
Lapis Lazuli Nak
Klaartje van Essen
Bobbi Essers
Door Sara van Vliet
Boy van der Wal
Christine Anya Jocson
Martyna Pekela
Lobke Roenhorst
Elliot McDonald
Eline Boerma
Roza Robein
SuengJoo Kim
Bobby Tredgett
Beate Bos
Lotte Bierman
Fien Brakkee

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.