Hilke Walraven – Van bezemsteel tot zuil gepromoveerd – 37PK

Zou ik eigenlijk wel blij zijn als ik van bezemsteel tot zuil zou zijn gepromoveerd? Ik weet het eigenlijk niet. En kan dat eigenlijk wel van bezemstok tot zuil promoveren? Het zijn tenslotte heel verschillende dingen. Wat dat betreft is de titel goed gekozen. De expositie van Hilke Walraven in 37PK is er een vol verwondering, vragen, verwarring en tegenstelling en toch ook weer samengaan.

Vooral verwondering. Hilke Walraven is geen kunstenaar van grote gebaren. Er is genoeg werk te zien. Grotere werken, kleine werken. Ze hangen aan de wand, of staan in de ruimte. Het is tenslotte een expositie. Maar is dat het dan? Nee, het is als toeschouwer aan jou. Om stil te staan, door de knieën te gaan en te kijken. Vooral kijken en niet willen (begrijpen).

Ze vindt dingen, maakt voorwerpen en gebruikt teksten en foto’s. Ze komen samen in vooral kleine sculpturen. Haar grotere werken bevatten ook weer kleine verassingen. Hilke is een meester in het zorgvuldig orkestreren van kleine details. De kleine werken zijn pareltjes op zich. De grotere werken zijn bijzonder op zichzelf maar bevatten ook weer kleine kwinkslagen. Zo is de grote zaal van 37PK in Haarlem eigenlijk een installatie. Een expositie die je kunt lezen als een boek waarin de kunstenaar haar belevingen, verwonderingen en ervaringen heeft vastgelegd. Zonder dat er een woord geschreven is…

Van bezemsteel tot zuil gepromoveerd van Hilke Walraven is nog te zien t/m 22 mei 2022.
expositie: Hilke Walraven – Van Bezemsteel tot Zuil gepromoveerd.
datum/tijd: 09 april t/ 22 mei 2022, do-zo 13-17 uur.
locatie: 37PK Platform voor kunsten, Groot Heiligland 37, 2011EP Haarlem

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.