We mogen weer…

De titel klinkt natuurlijk een beetje lomp als je het wil gaan hebben over de beeldende kunst. Misschien moet we daar maar niet zo moeilijk over doen. Ik ben in ieder geval heel blij op mijn fiets gestapt om -eindelijk weer- wat galeries in Amsterdam te bezoeken. Vanwege het Gallery Openings Weekend zijn alle galeries het hele weekend open (12 14 maart 2021).

Het organiseren van de tijdslots voor het bezoek aan de gekozen galeries is een heel nieuwe dynamiek. De fietstijd naar de eerste galerie bleek schromelijk te kort ingeschat. Wat later kon ik tussen twee galeries nog een extra galerie bezoeken. Bij de laatste galerie kwam ik veel te vroeg aaan…

Ondanks de noodzakelijke organisatie vooraf is het fysiek bezoeken van galeries een verademing. De fysieke ruimte van een galerie. Weer echt tegenover een kunstwerk staan. Het contact met de galeriehouder. In de regen naar de volgende galerie fietsen. Vanzelfsprekendheden die plotseling bijzonder lijken.

Hieronder een fotoreportage als verslag van mijn fietstocht langs de Amsterdamse galeries. Van elke kunstenaar is er een werk.

Robert Zandvliet
Robert Zandvliet bij galerie Onrust. Verrassend werk van deze kunstenaar, in zijn favoriete medium ei/tempera. Tikje ondeugend ook wel, iets dat ik niet had verwacht van Robert Zandvliet.
Ilona Plaum bij galerie Dudokdegroot. Vergis je niet in deze ogenschijnlijk eenvoudige werken. Ilona is fotograaf, ze maakt collages en fotografeert ze. Het resultaat is een fascinerende nieuwe werkelijkheid. Of is het een illusie? (Excuses voor de groene balk bovenin).
Anastasia Samoylova bij gallery Caroline O’Breen. Op poëtische wijze verbeeld de kunstenaar het gevaar van het water, die de stad Miami dreigt te gaan overspoelen…
Lucile Desamory bij Ellen de Bruijne Projects.
Jitske Schols bij Multiplemadé. Jitske Schols wil vergeten vrouwenverhalen weer tot leven wekken. Prints van collages die in serie of per stuk te koop zijn.
Veron Urdarianu bij Multiplemadé. De kunstenaar maakt ‘huizen voor de geest’. Huizen die meebewegen met onze fantasie. Bij Multiplemadé kun je een betaalbare, unieke multiple kopen van de succesvolle kunstenaar.
Johan Tahon bij galerie Gerhardt Hofland. De zaaltekst van de galerie is erg filosofisch en biedt mij weinig houvast. Als ik naar de sculpturen kijk hebben de figuren iets verdrietigs. Alsof ze gevangen zijn in hun eigen lot en het leven leiden dat ze moeten lijden…
Jan Hoek, Duran Lantink bij galerie Fleur & Wouter. Het duo fotografeert Sistaaz, transgender sexwerkers in Kaapstad. Het heeft veel drama in zich. Toch is het niet de hele werkelijkheid. Sistaaz zijn trots op wie ze zijn. In de fotoserie wordt die tegenstelling prachtig verbeeld.
Carmen Schabracq bij galerie Fleur & Wouter.
Eleonora Stol bij galerie Fleur & Wouter

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.