HISK – Open Studio’s – 2020

Het HISk opent elk jaar in eind mei haar deuren met de Open Studio dagen. Dit jaar ging dat om bekende redenen niet door. Dat vond ik erg jammer. Het is inmiddels een evenement waar ik naar uitkijk. Het was echter geen afstel maar uitstel. Rond het weekeinde van 19 en 20 september (2020) is het evenement alsnog georganiseerd. Daar kwam ik wat laat via Facebook achter maar had wel de gelegenheid om te gaan.

Maar wat maakt het HISK dan zo bijzonder? Een -wel wat banale- reden is de reis. Het kost 3,5 uur met het OV om er te geraken. Het laatste uur boemel je door het Belgische landschap met een lokaal treintje. Een andere reden -al iets minder banaal- is het gebouw, de Leopold kazerne. Het HISK is op de bovenste twee verdiepingen gevestigd. Als je de trappen oploopt wordt je begroet door diverse vaandels van militaire eenheden.

Dan heb je de bovenste 2 verdiepingen bereikt. Hier hebben 22 kunstenaars, uit alle hoeken van de wereld, hun atelier. Gedurende twee jaar werken ze in alle rust aan de verdieping van hun kunstenaarschap. De open studio dagen zijn geen exposities. Je stap zo hun atelier binnen. Er zijn ateliers die lijken op een chaotische werkplaats, anderen hebben veel weg van een kantoor maar zijn ook heel knusse ateliers te vinden. Het zegt iets over de kunstenaar.

Dat doen ook de verhalen die ze vertellen. Van vloeiende en overdacht, tot het zoeken naar woorden. Taalverschillen spelen natuurlijk ook een rol. De toewijding en het enthousiasme zijn echter altijd voelbaar. De kunstenaar staat centraal niet de kunstwerken, af en met handtekening. Het gaat om het proces, het kunstenaarschap. De periode tussen idee en het zetten van de handtekening.

De dichter J.H. Leopold beschreef dat zo mooi: “O rijkdom van het onvoltooide“.

Een Koffie /dranken truck verzorgd buiten het terras. Het lijkt erg rustig het was eigenlijk best druk achter me. Het was ook heerlijk weer.

Deelnemende kunstenaars:
Dries Boutsen, Nelleke Cloosterman, Katya Ev, Hanane El Farissi, Helen Anna Flanagan, Dani Gherca, Aziz Hazara, Olivia Hernaïz, Che-Yu Hsu, Nikolay Karabinovych, Karel Koplimets, Diego Lama, Nokukhanya Langa, Gaëlle Leenhardt, Sandrine Morgante, Hadassa Ngamba, Štefan Papčo, Elisa Pinto, Paulius Šliaupa, Oussama Tabti, Luca Vanello, Shirley Villavicencio Pizango

De HISK Open Studio Dagen zijn niet meer te bezoeken. Ze vonden plaats van 17 t/m 21 september, in de Leopold kazerne te Gent.

(Klip bij elke kunstenaar op de afbeelding voor en vergroting)

Dries Boutsen

HISK/Dries Boutsen

Nelleke Cloosterman

HISK/Nelleke Cloosterman

Katya Ev

HISK/Katya Ev

Hanane El Farissi

HISK/Hanane El Farissi

Helen Anna Flanagan

HISK/Helen Anna Flanagan

Dani Gherca

HIDK/Dani Gherca

Aziz Hazara

HISK/Aziz Hazara

Olivia Hernaïz

HISK/Olivia Hernaïz

Che-Yu Hsu

HISK/Che-Yu Hsu

Nikolay Karabinovych

HISK/Nikolay Karabinovych

Aziz Hazara

Karel Koplimets

HISK/Karel Koplimets

Diego Lama

hisk/Diego Lama

Nokukhanya Langa

hisk/Nokukhanya Langa

Gaëlle Leenhardt

hisk/Gaëlle Leenhardt

Sandrine Morgante

HISK/Sandrine Morgante

Sandrine Morgante

Štefan Papčo

HISK/Štefan Papčo

Elisa Pinto

HISK/Elisa Pinto

Paulius Šliaupa

HISK/Paulius Šliaupa

Oussama Tabti

HISK/Oussama Tabti

Luca Vanello

HISK/Luca Vanello

Shirley Villavicencio Pizango

HISK/Shirley Villavicencio Pizango

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.