De graduationshow van de HKU neemt een bijzondere plek in tussen de gradationshows of eindexamenpresentaties. De shows zijn strak georganiseerd, de studenten maken veel werk van een mooie presentatie en het getoonde werk is geschikt voor galerie of museum. Veel relatief schilders ook elk jaar.
Met veel plezier ga ik er ieder jaar heen. Toch mis ik wel een beetje het experiment. Om tot een werk te komen dat ‘af’ is moet je veel zijwegen bewandelen en onderzoek doen. Die zijwegen en onderzoek mis ik toch wel. Slechts een klein aantal geslaagden hadden een wat experimentelere expositie. Zoals bijvoorbeeld Zwaantje Kurpershoek, Reinier van Duijn, Dora van Elburg, Lotte Kooistra.
Het is natuurlijk ook een dilemma. Je staat als kersverse kunstenaar aan het begin van je carrière. Je wilt laten zien wat je kunt. Dat doe je natuurlijk niet met half geslaagde experimenten. Anderzijds is een onderzoekende geest de kern van het kunstenaarschap…
Afijn ik weet het verlossende antwoord ook niet. Het heeft ook dit jaar mijn plezier aan het bezoek niet verminderd.
Hierbij mijn fotoverslag. De expositie is nog te bezoeken op 19 en 20 september 2020. In de voormalige Pastoe-fabriek. Op loopafstand van station Utrecht Vaartse Rijn.
(Klik op een afbeelding voor een grotere foto, je kont in een carrousel en kan dan door de foto’s bladeren).
De kunst en ik hebben een ingewikkelde relatie. Al van jongs af aan heb ik belangstelling voor de kunst. In mijn jonge jaren maakte ik ook zelf kunst, wat overging in het actief beoefenen van de fotografie. Na mijn MTS Chemische Techniek heb ik de HBO Museologie - Reinwardt Academie in Leiden gevolgd, die toen net een paar jaar was opgericht. Dat deed ik met veel plezier en succesvol.
Aan het werk komen in de museumwereld was niet eenvoudig en ik was gewoonweg te bescheiden. In de chemische industrie was volop werk, dus de keuze was snel gemaakt. Ik trouwde, werd vader en in ons gezin verschenen 3 kinderen. Daarnaast maakte ik na ruim 12 jaar chemie maakte ik de stap naar de internet-wereld en heb ik mijzelf geschoold tot Java software ontwikkelaar.
Dat is nu al weer zo'n 15 jaar geleden. De kinderen zijn nog niet het huis uit, maar wel veel zelfstandiger. Ik heb dus meer vrije tijd en het vuur voor het programmeren en de taal Java zijn wat geluwd. Er was tijd en ruimte voor een nieuwe interesse, of eigenlijk een oude: kunst. Ik heb me er sinds begin 2014 volledig ingestort.
Mijn belangstelling ligt vooral bij de jonge kunstenaar en de praktijk van het maken van kunst.
Paul Voors
Alle berichten van Paul Voors weergeven