Weven of niet te weven

Een tijdje geleden liep ik galerie Logman binnen waar de expositie WLKMNWNDRLND pas was geopend. De kunstenaars Chris Rijk en Danielle Hoogendoorn tonen er hun werk.

Danielle Hoogendoorn

De grote doeken van Danielle trokken mijn aandacht. Het leken (Perzische) tapijten. Wel geheel volgens haar eigen patronen en bevolkt me dierlijke wezens. Het idee van een geschilderd tapijt sprak me wel aan. De krachtige hand van de kunstenaar die het geduld van een geweven tapijt verbeeld. Een bezoeker in de galerie mopperde echter dat hij liever een echt tapijt zag…

Ik moest aan het voorval denken toen ik een week later bij Page Not Found in Den Haag het werk van Koen Taselaar zag. Het waren echte tapijten. Gemaakt met de computergestuurde weefmachines van het Textielmuseum. De basis voor het tapijt was een tekening van hem. Tapijten lijken voor de eeuwigheid gemaakt en zijn het resultaat van een arbeidsintensief proces (ook al gebeurt het deels door computers). Koen Taselaar gebruikte die kwaliteit van textiel om de vluchtigheid van een tekening vast te leggen. Ik ben benieuwd wat de mopperende bezoeker er van zou vinden. had hij liever een tekening gezien?

Koen Taselaar

Een tapijt schilderen of een tekening ‘weven’. Ik vind het wel een interessante verwarring, die je heel anders doet kijken naar een schilderij, tekening of tapijt.

De expositie bij galerie Logman toont ook vazen van Chris Rijk bekijken. Ze hebben klassieke vormen maar passen geheel in onze tijd.

expositie: Danielle Hoogendoorn, Chris Rijk – WLKMNWNDRLND
data/tijden: 21 augustus t/m 3 oktober 2020, do,vr,za 12-18 uur
locatie: galerie Logman, Nobelstraat 16, 3512 EN Utrecht

expositie: Koen Taselaar – Opinionated Aquarium
data/tijden: t/m 27 september 2020, wo-zo 13-18 uur
locatie: Page Not Found, Boekhorststraat 126-128, 2512CT Den Haag

Vaas van Chris Rijk
Vaas van Chris Rijk

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.