Observeer alles: een groot deel van de Kunst is, meen ik, alles observeren.

Deze aandacht vragende tekst staat op de sokkel van een sculptuur. Als de corona pandemie er niet was geweest was het niet tegengekomen. Je gaat door de Lockdown toch op zoek naar andere mogelijkheden om kunst te zien. Amsterdam investeert heel behoorlijk in kunst in de publieke ruimte, dus daar liggen mogelijkheden. Het is een ‘intelligente’ mogelijkheid om aan het huis te ontsnappen en naar kunst te kijken.

Het bedrijf Kunstwacht beheert voor de gemeente Amsterdam de ‘buitenkunst’ van de stad. Bij dat beheer hoort ook het aanbieden van informatie via een website. Op amsterdam.kunstwacht.nl wordt een plattegrond aangeboden waarop alle buitenkunstwerken van Amsterdam te vinden zijn. Ook zijn er verschillende (andere) mogelijkheden om te zoeken.

Na enig speuren op de bovenstaande website had ik een lijstje met kunstwerken in mijn (ruime) buurt. Een deel ken ik al omdat ik er regelmatig langsloop of fiets. Natuurlijk staan er ook nieuwe werken op het lijstje. Zo ontdekte ik dat er op fietsafstand een werk van Theo Jansen is te zien. Het is een beest maar van voor zijn strandbeesten waar hij nu furore mee maakt.

Vrouwelijke kunstenaars komen er -helaas- bekaaid af. Er was geen mogelijkheid om specifiek te zoeken op vrouwelijke kunstenaars. Van de twee werken op mijn lijstje was er 1 niet te vinden (De komeet van Godelieve Smulders) en de ander was een inpandig wandreliëf van Josje Smit. Op het moment van mijn tocht was de deur dicht. Dat werk van Godelieve Smulders, daar ga ik over mailen/bellen…

Hieronder een fotoverslag van de werken die ik heb bezocht.

Boom van Hippocrates – Adriaan Rees – Info – Kunstwacht

(Op de sokkel van dit kunstwerk staat de tekst van de titel van dit blog)

Grafity apen – APE / Pipsqueak Was Here – info kunstwacht

(Dit blijft toch wel een van mijn favoriet kunstwerken. Het wordt af en toe bijgewerkt maar toch zal het langzaamaan vergaan)

Witte Bollenboom – Timo Goosen – info Kunstwacht

(Over dit kunstwerk schreef ik al eerder een blog. Zolang ik in Nieuw – Sloten woon vind ik het een mooi werk)

Diakenhuismannetje – Jan Bronner – info Kunstwacht

(Dit charmante beeld staat in het Siegerpark. Een klein maar heerlijk park voor een moment van rust en reflectie. Er staan diverse beelden te zien. Wat een diakenhuismannetje is kun lezen in de informatie van Kunstwacht)

Betonplastiek – Joseph Ongenae – info Kunstwacht

(Joseph is een schilder en duidelijk fan van Piet Mondriaan. Weet niet wat ik van het er moet vinden. Is het een vernieuwend werk of een ode aan Piet Mondriaan? En is het werk nu een sculptuur of een ruimtelijk schilderij?)

Blauwe Boog – Cyril Lixenberg – geplaatst:1990 – info Kunstwacht

(Dit werk stond niet op mijn lijstje. Ik fietste er langs. Het is een werk waar je omheen moet lopen. Het ‘veranderd’ erg vanuit de positie vanwaar je kijkt)

Animaris Rhinoceros Transport – Theo Jansen – geplaatst 2014 – info Kunstwacht

(Het is een beest maar niet een van de strandbeesten waar de kunstenaar bekend om is. Het is geplaatst in een stevige kooi. Zou die kooi er zij om ons mensen te beschermen tegen het dier of omgekeerd?)

2 Comments

  1. Toch zie je in het werk van Theo Jansen al dezelfde vormen van zijn bewegende beesten, het “begint” er al op te lijken.Waarschijnlijk is de kooi om het beest tegen de mens te beschermen… Ik kom er gauw eens naar kijken, goed idee trouwens, wat aandacht voor die site van de gemeente Amsterdam. Leuk om wandelingen in jouw (of juist een andere) buurt uit te zetten! Zpu trouwens – als het weer kan/mag – best eens een overzichtstentoonstelling van Theo Jansen willen zien…

  2. Dank voor je reactie. Animaris Rhinoceros Transport is inderdaad onmiddellijk herkenbaar als een Theo Jansen werk. En als er een grote expositie van zijn werk komt zal het wel wat ruimte vergen 😉 maar misschien komt er wel weer een demonstratie van zijn werk ergens op een Nederlands strand.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.