Boven de bank – galerie Logman

Wat maakt een galerie succesvol? Volgens mij moet de galeriehouder goed kunnen netwerken en -zeker in de begintijd van de galerie- voor reuring zorgen. Beide eigenschappen zijn Henk Logman wel toevertrouwd. De openingen van de galerie zijn steevast heel druk bezocht. En in de Utrechts kunstwereld laat hij zijn stem horen. En op dit moment draait er in zijn galerie een spraakmakende expositie.

Tijdens een eerder bezoek vraag ik naar zijn plannen. Hij vertelt met een glimlach over zijn idee voor ‘Kunst boven de bank’. Kunst boven de bank? Het is een begrip waar menig kunstenaar van gruwelt. Jouw kunst als sluitpost van het kleinburgerlijke ideaal van woninginrichting! Het is vooral framing. Het menselijk leven verloopt nu eenmaal langs bepaalde lijnen en de bank is daar een handig onder deel in. Veel kunstenaar zullen ook een bank in de huiskamer hebben staan.

De expositie komt er. Vijftig kunstenaars en vier banken. Als bezoeker mag je een bank uitkiezen en daarboven een kunstwerk laten hangen. Twee wanden hangen vol (kleine) kunstwerken waaruit je kunt kiezen.

Dan bereikt COVID-19 Nederland en enkele weken later gaat het land in een intelligente Lockdown. Veel ondernemers en dus ook galeriehouders hebben slapeloze nachten. Henk heeft een list. Met een systeem van tijdslots (van een half uur) kan de galerie toch bezocht worden. Twee bezoekers per slot.

Daar zit je dan. In een meubel dat de twijfelachtige status van een bank heeft. Thuis vloog ik inmiddels tegen de muren op. Maar een intelligente interpretatie van de regels bracht me hier. Dat slot van 30 minuten werkt heel goed. Het geeft je de tijd om alle werken aan de wand te bekijken. Waar moet je anders heen?

Je ziet het niet vaak (meer). Een wand vol aaneengesloten schilderijen. Het komt een beetje oneerbiedig over naar de kunstenaar. Maar als mijn ogen langs de schilderijen dwalen merk ik steeds nieuwe werken op. Werken waar je in een eerste blik aan voorbij gaat. Je beleeft de unieke inspanning van elk werk. De eigenheid van de kunstenaar wordt juist versterkt door die volle wanden.

Dan komt dat moment waarvan je wist dat het zou komen… Henk en mede curator Lydia (van Oosten) vragen regelmatig welk werk ze mogen ophangen. Kiezen, het blijft een lastig ding. De keuze voor 1 kunstenaar betekent -voor mij- dat je de 49 anderen afwijst… En maak ik me niet vreselijk belachelijk met mijn keuze?

Maar na enig aandring kies ik dan voor een werk van Vincent de Boer. Al was Erik Pape ook een grote kanshebber….

Links.
Galerie Logman.

expositie: Boven de Bank, 0pen minstens tot eind april 2020.
tijden: vr en za van 12 – 18 uur op basis van een tijdslot
(zie welkom pagina vd website).
locatie: galerie Logman, Nobelstraat 16, 3512 EN Utrecht.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.