Tim Ayres – Lynne Leegte – galerie Roger Katwijk : Kunst om in te verdrinken

‘Corona’ U kunt het woord waarschijnlijk bijna niet meer horen. En ik ben een beetje de kluts kwijt door al het gedoe rond dat virus. Maar na twee weken vooral thuis zitten pak ik de draad maar weer op. Het schrijven van een nieuw blog. Aan het begin van de (bijna) lockdown heb ik nog wat galeries bezocht. Nu kan het nog was de gedachte.

Een van de bezochte galeries was Roger katwijk aan de Prinsengracht in Amsterdam. Bij deze galerie is de kunst aangenaam mooi zonder oubollig te zijn. In sommige galeries krijg je kunst te zien die voelt als een (te) hete aardappel. Eerst moet je die een tijdje in je mond heen en weer huppen voordat je hem zonder je keel te verbranden kunt doorslikken. Daarom dacht ik dat deze expositie wel geschikt is voor dit moment. Jullie hebben al genoeg te verstouwen. In de expositie ‘quietly,quietly‘ kun je verdrinken in de kunst. En de ellende van vandaag even vergeten.

De beide kunstenaars Tim Ayres en Lynne Leegte passen goed bij elkaar.

Op een serie doorleefde, houten tafels ligt het werk van Lynne Leegte. Sculpturen van albast. Een steensoort maar wel heel zacht. Boeken, een damesblouse, herfstbladeren, een weggewaaide zakdoek worden uit de steensoort vereeuwigd. De tijdelijkheid vereeuwigd maar wel heel broos. ‘Alles van waarde is weerloos’ zei Lucebert ooit.

Aan de wanden de schilderijen van Tim Ayres. Ze hebben een egale achtergrond maar met diepte. Uit die achtergronden doemen grillige, vormen op. Ze hebben iets onbestemds. Zijn het uitdijende heelallen? boekten vreemde bloemen? of worden er ijskristallen gevormd. Ook voor deze schilderijen vergeet je even de tijd…

Links.
galerie Roger Katwijk – Quietly.quietly.

Expositie: quietly,quietly; Tim Ayres, Lynne Leegte.
Tijden: 22 februari t/m 25 april 2019.
Locatie: galerie Roger Katwijk, Prinsengracht 737, 1017 JX Amsterdam.

Nog wat extra foto’s om te verdwalen:

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.