Oscar Peters – Volta – de Electriciteitsfabriek

De toegang tot de Electriciteitsfabriek is een onopvallend deurtje. Oscar Peters heeft echter boven de portiersloge zijn expositie op passende wijze aangekondigd. VOLTA staat er met grote houten letters.

Binnen wordt je verwelkomt door een groot, rood gevaarte. Het maakt een ritmisch, bonkend geluid en blijkt te bestaan uit een aantal rijen zuilen, bekleed met rode stof. Elke zuil trilt zachtjes, waardoor de stof lichtjes wuift. Bovenop die zuilen een grote facade van dezelfde rode stof. Even weet je niet goed wat je er van moet vinden. Is dit het nou? schiet het door je heen, of gaat er iets spectaculairs gebeuren. Iets dat je helemaal overdonderd. Knallend vuurwerk, zwevende elfen, brullende gedrochten die overal vandaan komen?

Het ‘monster’ beneden in de Electriciteitsfabriek, onderdeel van de expositie Volta van Oscar Peters.

Nee, die zuilen blijven alleen zachtjes wiegen. Waar bij een ander de handen zouden jeuken om dat spektakel te creëren, toont Oscar Peters zich de meester van beheersing.

Door die beheersing ontstaat verwondering terwijl je langs de zuilen loopt. Of er door heen, slingerend tussen de zuilen. Om dan langzaam verzwolgen te worden door het ‘ding’. In sommige recensies wordt het een ‘monster’ genoemd. Dat geluid, het kan een stampende machine zijn maar ook een dansritme. De rode zuilen willen ze je verleiden of verjagen? Is het een warm bad of de hel? En als al je commentaar is verstomd, dan raak je bevriend. Het is misschien een monster maar wel heel goedaardig.

De vierde achtbaan van Oscar Peters te zien in zijn expositie Volta in de Electriciteitsfabriek.

En dan is er op de eerste verdieping een enorme achtbaan. Helemaal opgebouwd uit hout. Zomaar vanuit het niets, zonder plan. Er roetsen wagentjes overheen met daarop kunstwerken. Elke week werken van ander kunstenaars. Een poortje brengt je binnen de baan vanwaar je de wagentjes goed kunt volgen. Het is de vierde achtbaan die Oscar Peters heeft gemaakt, samen met zijn assistenten. En de grootste ooit. Gracieus beweegt de baan zich door de kale, kille fabriek. Drijft het de spot met het iconische gebouw of is juist een ode?

Links
… Volta balanceert tussen kunst en volksvermaak – de Volkskrant.
The Wild – W139 – Compromisloze kunst van Oscar Peters.

expositie: Oscar Peters – Volta.
data/tijden: 31 januari t/m 22 maart 2020; vr: 16 – 20 u, za/zo:12-17 u
locatie: Electriciteitsfabriek, De Constant Rebecqueplein 20, 2518 RA Den Haag

Tijdens de opening geduldig wachten tot je naar boven mag om de achtbaan te bekijken.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.