Een herinnering aan John Baldessari

Afgelopen donderdag, op 2 januari 2020, is John Baldessari overleden. Hij is 88 jaar oud geworden. Het nieuws is gisteren bekend gemaakt. Ik bewaar een mooie herinnering aan zijn werk ‘Teaching a plant the alphabet’.

Het was tijdens een vakantie in Italië in 2015. We verbleven in het hooggelegen dorp Molveno. Ik had het plan opgevat een museum te bezoeken. Het moest te bereiken zijn met het OV. Het werd het MART in Rovereto. Twee bussen en een trein verwijderd van het hotel.

In het begin van de middag kwam ik aan deze stad. Het was mordicus heet. Onder de brandende zon liep ik naar het museum. Een wandeling van zo’n 20 minuten. Het MART was gevestigd in een mooi nieuw gebouw. De airco werkte voortreffelijk en daar was ik natuurlijk erg blij mee. In alle koelte door zalen vol kunst dwalen daar had ik wel behoefte aan na een lange reis en wandeling in de hitte.

John Baldessari - Teaching a plant the Alphabet - 1972

Een een van die zalen stond een monitor. De video die erop te zien was trok gelijk mijn aandacht. Een hand hield steeds een vel papier voor een plant, met daarop een letter. Een stem sprak de letter vervolgens uit. In verbazing heb ik naar de hele video staan kijken. Sprakeloos, dat subtiele laagje humor, een knal zonder geluid. Op het begeleidende tekst bordje stond:

John Baldessari - Teaching a plant the alphabet - 1972 - MART

Links
NRC – Belangrijke kunstenaar Baldessari (88) dood.
Artsy – Conceptual Art Giant with a Sense of Humor ...
MART museum – Rovereto Italië.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.