MART Museum – Rovereto, Italie

Tijdens mijn vakanties bezoek ik graag een museum voor moderne kunst, of in ieder gaval een afdeling moderne kunst van een museum in de streek waar ik op dat moment verblijf. Dit jaar was ik in Italië in de regio Trento. In die streek ligt ook de stad Rovereto waar het MART is gevestigd.

Een museum voor moderne en contemporaine kunst van het district Trento, dat zo’n 15.000 werken in de collectie heeft. Het instituut heeft 3 locaties. Het hoofdgebouw dat in 2002 geopend is en ontworpen door architect Mario Botta, Casa d’arte Futurista Depero ook gevestigd in Rovereto en als derde Galleria Civica in het even noordelijker gelegen Trento. Alleen het hoofdgebouw heb ik bezocht.

Entree MART museum Rovereto, Italie
Entree MART museum Rovereto, Italië

Dit gebouw bevindt zich op 10 minuten lopen van het treinstation aan de Corsa Bettini. Het ligt verscholen achter de aan de straat staande bebouwing en is bereikbaar via een poort. Even later sta je dan voor een grijze glaswand met een draaideur waar je niet doorheen kunt kijken. Niets wijst erop dat dit de museum ingang is en dat het open is. Als ik echter doorloop gaat de deur gewoon draaien en kan ik naar binnen.

Binnen sta ik in een ruime hoge hal die zicht geeft op 3 verdiepingen en een beneden ruimte. Het is een sobere, formele ruimte. Links is de balie. Ik koop een toegangskaart voor  11 euro. Als ik even vertwijfeld rondkijk hoe ik verder moet, wijst het personeel resoluut omhoog naar de trappen. Zo begint mijn tocht door het museum.

MART museum  Centrale hal
MART museum centrale hal

Er zijn vier verdiepingen. In het souterrain is een archief gevestigd voor onderzoek naar het futurisme, wat dat ook moge zijn. De begane grond is gereserveerd voor de balie, garderobe, cafetaria en museumshop. De eerste en tweede verdieping bevatten 5000 m2 tentoonstellingsruimte. De eerste verdieping is voor kortlopende exposities, de tweede voor lang-lopende, semi permanente exposites. Beide verdiepingen zijn hetzelfde qua opzet. Je gaat links naar binnen en na het doorlopen van de nodige, mooie ruime zalen, kom je rechts weer uit in de hal. Ook is er een kleine sculpturen tuin die buitenom te bereiken is.

De tijdelijke expositie is op dit moment een presentatie van werken uit diverse collecties gelieerd aan het museum. Het bevat een mengeling van werken van Italiaanse en internationale kunstenaars.

Bill Viola The quintet of remembrance
Bill Viola – The quintet of remembrance (videostil)

De langlopende expositie, gestart op 4 oktober 2014  en die loopt tot 20 september 2015, heeft als thema de oorlog. Begrijpelijk want in deze streek heeft een frontlinie van de eerste WO gelegen en er is hier toen zwaar gevochten. Vrijwel elk dorp in deze regio heeft een monument ter nagedachtenis aan de gevallenen van die strijd. De tentoonstelling bevat een breed scala aan werken van kunstenaars die reflecteren op de oorlog. De expositie begint met een bijzondere groep werken van Berlinde de Bruyckere, In flanders fields uit 2000. Paarden als slachtoffers van de oorlog. Een van de paarden lijkt -voor je ogen- te vallen in de strijd. Ingetogen maar toch aangrijpend.

Berlinde de Bruyeckere In-flanders-fields  2000
Berlinde de Bruyckere In-flanders-fields 2000

Een bijzonderheid van het museum is dat je vanaf de tweede verdieping langs de ronde voorgevel van het gebouw naar de eerste kunt afdalen langs een soort galerij aan de ene zijde lange smalle ramen, aan de andere zijde kunstwerken.

MART museum omloop
MART museum omloop

De tentoonstellingsruimtes van het museum zijn traditioneel maar wel mooi, je kunt je volledig richten op de kunst. Het nieuwe museum niet meer een bastion voor de hoge kunst maar het is wel erg sober en formeel ingericht, elke frivoliteit ontbreekt. Het museum is echter zeker een bezoek waard, het is een fraai gebouw met een bijzondere architectuur en er is heel wat mooie kunst te zien.

Website van het museum: www.mart.trento.it

Aantal werken uit de tijdelijke expositie #martcollection:

Agostino Bonalumi Rosso e nero,1968
Agostino Bonalumi Rosso e nero,1968.
Michelangelo Pistoletto - Orchestra di stracci quartetto
Michelangelo Pistoletto – Orchestra di stracci quartetto –
John Baldessari - Teaching a plant the alphabet, 1972
John Baldessari – Teaching a plant the alphabet, 1972
David Salle - Mirror blue, 1998
David Salle – Mirror blue, 1998
Wolfgang Tillmans - Chris Supermaket, 1990
Wolfgang Tillmans – Chris Supermaket, 1990
Bill Viola - The quintet of remembrance (videostil) -
Bill Viola – The quintet of remembrance (videostil) –

(Vergelijk deze stil van de video van Bill Viola met de stil eerder in de blog en zie het subtiele verschil)

Wolfgang Tillmans - Chris Supermaket, 1990
Wolfgang Tillmans – Chris Supermaket, 1990
Wade Guyton - Untitled, 2007
Wade Guyton – Untitled, 2007
Teresa Margolles - Fragmentos de la ciudad, 2010
Teresa Margolles – Fragmentos de la ciudad, 2010
Nicola de Maria - Musica occhi. 1978-1979
Nicola de Maria – Musica occhi. 1978-1979

Aantal werken uit de lange expositie ‘The war which is coming is not de first one‘.

Berlinde de Bruyeckere In flanders fields (1), 2000
Berlinde de Bruyckere In flanders fields (1), 2000
Berlinde de Bruyeckere In flanders fields (5), 2000
Berlinde de Bruyckere In flanders fields (2), 2000
Berlinde de Bruyeckere In flanders fields (3), 2000
Berlinde de Bruyckere In flanders fields (3), 2000
Andrea Facco - Monumento alla pittura n 1, 2009
Andrea Facco – Monumento alla pittura n 1, 2009
Fabio Mauri Pic nic o il buon soldato, 1998
Fabio Mauri Pic nic o il buon soldato, 1998 -detail van installatie-
Marc Chagall - Il soldato beve, 1911-1912
Marc Chagall – Il soldato beve, 1911-1912
Leonardo Dudreville - aspirazione, 1917
Leonardo Dudreville – aspirazione, 1917
Peter Shelton -Holeshirt, 1991
Peter Shelton -Holeshirt, 1991
Richard Long - Cross of sticks, 1983
Richard Long – Cross of sticks, 1983
Magdalena Jetelova - Atlantic wall 3,1995
Magdalena Jetelova – Atlantic wall ,1995
Magdalena Jetelova - Atlantic wall 2,1995
Magdalena Jetelova – Atlantic wall 2,1995

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.