Jonat Deelstra – People

Als ik de expositieruimte van Broedplaats Bogota binnenloop zie een groot aantal witte figuren. Ze lijken erg op elkaar. Vanaf de grond verlichten twee schijnwerpers de gipsen beelden. Het maakt het tafereel onheilspellend.

De stoet lijkt achter 2 personen op ezels aan te lopen. Naar het licht. Na enige tijd besef je dat al die figuren uniek zijn. Geen partij van ruim 400 exemplaren besteld bij een fabriek. Elke pop is door kunstenaar Jonat Deelstra zelf vervaardigd. Als je rond de groep loopt krijgen de figuren een gezicht. Het uniforme wordt een groep van unieke wezens, mensen.

Niet voor niets heet de installatie ‘People’. Dat het thema de wereldwijde migratie is, hoeft ook geen betoog. De figuren hebben geen klassieke gezichtjes. Dat zou ook wel wat voorspelbaar zijn. In de poppen is materiaal verwerkt dat zijn grootvader als amateur archeoloog verzamelde. Alhoewel actueel is migratie eigenlijk zo oud als de mensheid.

Vandaag (22 december 2019) kun je de groep nog zien in de expositieruimte van broedplaats Bogota (nabij Zwanenburg) ondanks het droeve weer zeker een bezoek waard. Je wordt ontvangen met een glas wijn! Je kunt dan ook nog naar een video kijken die Jonat Deelstra met de installatie als onderwerp gemaakt heeft

(Van 16 t/m 19 januari wordt de installatie ‘People’ getoond in Gomulan gallery in Amsterdam (van Ostadestraat 43). Zie voor info het Facebook event van de galerie).

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.