Adrián Villar Rojas – Poems for Earthlings – Oude kerk

Totaal onvoorbereid ‘Poems for Earthlings’ bezoeken is een bijzondere ervaring. Gewoontegetrouw loop je naar de ingang van de Oude kerk maar die is dicht. Er is een tijdelijke, ietwat provisorische, ingang. Via een houten deur komt je de expositie binnen.

De installatie poems for Earthlings van Adrián Villar Rojas in de Oude Kerk

En dan sta je opeens in een vesting. Het is er donker, stil en koud. Even verderop staat een grote kandelaar met veel kaarsen. Waar is de kerk gebleven? Want dat is wel een vraag die opkomt als je van de verbazing bekomen bent. Terwijl je langzaam begint te wandelen denk je toch waar is de oude kerk?

Er komen allerlei vragen in me op. Waarom een vestingwal in de kerk en niet buiten om de kerk? Beschermen de zandzakken de kerk tegen mij of mij tegen de kerk? Of wil Adrián Villar Rojas met deze installatie ons waarschuwen voor een naderende crisis? De vragen laat ik maar even, kunst moet je ook gewoon beleven. En wandelen door de getransformeerde kerk is een beleving.

De ruimte wordt alleen verlicht door grote gestutte kandelaren met echte kaarsen. Nadat het een tijdje stil is geweest klinkt er plotseling patriottische muziek. En na een tijd het geklater van water, wat evenzeer mooi als onheilspellend is. Dan is het weer stil.

Uit de zaaltekst maak ik op dat kerken vroegen wel vaker op deze manier beschermd werden. Niet echter de Oude kerk, die was voor zo’n -kostbare- ingreep te min. Wil de kunstenaar met zijn werk een verlaat eerbetoon brengen aan deze kerk? Dat zou interessant zijn. Want de ingreep van Adrián Villar Rojas roept natuurlijk de nodige kritiek op (zo lees ik later). Het zou de kerk verminken…

expositie: Adrián Villar Rojas – Poems for Earthlings
locatie: Oude kerk, Oudekerksplein 23, 1012 GX Amsterdam
periode: 21 november 2019 t/m 26 april 2020
tijden: dagelijks geopend 10.00 – 18.00, zondag 13.00 – 17.30

Links
Oude kerk – Adrián Villar Rojas.
Oude kerk – Over de opbouw van Poem for Earthlings.
NRC – De oude kerk raakt door deze expositie ingrijpend beschadigd.
de Volkskrant – Oude kerk als monument op sterven na dood kunstbeleid.

Klein Fotoverslag.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.