Elsewheres Within Here – FramerFramed

Elsewhere Within Here is een expositie waarin je even moet rondlopen om hem eigen te maken, om je er thuis te voelen. Het is een ervaring die goed past in het thema. Hoe verhouden toelaten, negeren en afwijzen zich tot ‘thuis’? De elf samengebrachte kunstenaars verkennen het begrip niet zozeer als iets dat zelfstandig is maar meer als werkwoord. Thuis is een moment opname, wat eigenlijk heel tegenstrijdig is. Maar in een wereld die steeds vaker en sneller veranderd is het omarmen, uitsluiten of negeren een constante activiteit. Thuis word dus filosofisch benaderd, of conceptueel zo je wil. Ver weg van het fysieke thuis, een huis met welkom om de deurmat.

Rumiko Hagiwara
Rumiko Hagiwara

Irene de Craen toont een serie aquarellen van (historische) voorwerpen uit het Westfries museum in Hoorn. Ze zijn bestemd voor het Etnografisch museum in Malakka (Maleisië), eens een handelspost van het VOC. De Japanse Rumiko Hagiwara vertelt in een video hoe de schaduw langzaam uit het logo van Shell verdween. Ze verbindt het met de Japanse tekenkunst waarin de kunstenaars schaduw begonnen toe te passen die ze leerden kennen in de westerse tekeningen. In de wereld van Arvo Leo lijden planten een geheel eigen leven. Orchideeën maken selfies die prijken aan de buitenwand van een blauw huis. In dat huis is een video te zien waarin planten de regie in de huiselijke omgeving geheel hebben overgenomen,

De elf kunstenaars hebben elk duidelijk hun eigen interpretatie van het thuis en verwelkomen, afwijzen of negeren. Het voorspelbare wordt zorgvuldig gemeden. Je hoeft niet bang te zijn voor een benauwd gevoel, wat een deurmat met welkom nog wel een wil oproepen. De conceptuele benadering van het thema maakt wel dat de visuele uitwerking voor sommige kunstenaars een hele opgave is geweest.

Arvo Leo
Het Blauwe huis van Arvo Leo
Irene de Craen
Undercurrents – Irene de Craen

Deelnemende kunstenaars
Mehraneh Atashi, Milena Bonilla, Irene de Craen, Rumiko Hagiwara, Aram Lee, Arvo Leo, Natasha Papadopoulou, Thomas Swinkels, Remco Torenbosch, Sissel Marie Tonn, Marieke Zwart.

Curator van de expositie is Jo Lene On.

Links.
Framerframed – Elsewhereis.

expositie: Elsewhereis-Within Here, groepsexpositie28 sep – 5 jan 2020.
locatie: Framer Framed, Oranje-Vrijstaatkade 71, 1093 KS Amsterdam
Openingstijden: di t/m vr: 12 – 19u; za en zo: 11 – 18u

Arvo Leo
Arvo Leo
Marieke Zwart
Marieke Zwart
Sissel Marie Ton
Sissel Marie Ton
Aram Lee
Aram Lee
SThomas Swinckels
Thomas Swinckels
Remco Torenbosch
Remco Torenbosch
Natasha Papendopoulou
Natasha Papendopoulou
Milena Bonilla
Milena Bonilla

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.