50 jaar glas aan de Rietveld Academie.

Het Jan van de Togt Museum is een bescheiden museum in Amstelveen. Het is vernoemd naar verzamelaar en oprichter van het museum Jan van der Togt. Er is een expositie te zien van fotograaf Bas Meeuws, een expositie van Tjalf Sparnaay is gepland. Kunstenaars die de inwoners van Amstelveen veelal zullen waarderen maar zelf vind ik hun werk aan de brave kant. Ik was dan ook een beetje beducht toen ik museum binnenging om de expositie ’50 jaar glas aan de Rietveld academie’ te gaan bekijken.

Glaskunst is een belangrijk onderdeel van de collectie van het museum. Dat de Rietveld academie in Amstelveen is neergestreken is dus niet zo vreemd. Er is ook werk te zien uit de collectie van het museum.

Mijn reserves waren ongegrond. De expositie is verrassend, zorgvuldig opgebouwd en is verdeeld over een aantal zalen van het museum. Gevestigde kunstenaars en jonge kunstenaars tonen er recent werk. Van zuivere glaskunst tot glas als acteur in een video, de mogelijkheden van glas worden breed verkend. Op de muren zijn uitspraken van kunstenaars te lezen. Met mijn filosofische inborst kon ik onderstaande uitspraak wel waarderen.

Transparency simultaneously represents existence and non-existence.

50 jaar glas aan de Rietveld Academie past goed in het museum. Het is geen moment gezapig. Een vitale expositie waar visuele schoonheid experiment goed samengaan.

Een vaas te groot om vaas te zijn met een intrigerende deuk – Bert Frijns.
Een werk van Milena Naef, subtiel en bescheiden. Ze studeerde in 2016 af aan de glasafdeling van de Rietveld Academie met marmeren sculpturen met gaten waar performers hun armen en/of benen doorheen staken.
Een werk van de dit jaar Yuna Choi met op de voorgrond de resten van een paraplu uitgevoerd in breekbaar glas.
De ogenschijnlijk eenvoudige handeling van het laten vallen van een glasIn deze video van Laura Puska.
Een subtiel spel van licht en schaduw, aanwezigheid en afwezigheid – Sander Boejink
Een recent werk (2019) van Mieke Groot die in 1976 afstudeerde aan de glas afdeling van de Rietveld Academie.
Een bijzonder werk van Mieke Groot dat opgenomen is in de collectie van het museum

links.
50 jaar glas aan de Rietveld Academie.

expositie: 50 jaar glas aan de Rietveld Academie, t/m 13-10-2019, di-zo – 11-17 uur
locatie: museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.