Fatima Barznge – ZamZam – Galerie Sanaa

In de tentoonstelling ZamZam van Fatima Barznge staan vierkanten centraal. Daar heb ik dan gemengde gevoelens bij, want vierkanten zijn nogal…. vierkant. Onwrikbare, vastomlijnde dingen. Het bied echter ook weer mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld de boom van Pythagoras. Nauwkeurig uitgevoerd en met voldoende herhaling wordt het rechtlijnige sierlijk.

In de islamitische kunst speelt de wiskundige figuur een centrale rol. Kunstenaar Fatima Barznge werd er in haar jeugd door omringd. Daarom is het in deze expositie haar thema. In het schilderij hierboven vult ze een vierkant met diagonalen en een duizelingwekkend aantal strepen. Afhankelijk van je blik vormen ze ruiten of vierkanten. Het heeft iets bezwerend’s. Het harde vierkant wordt zacht en teder, vrouwelijker.

expositie: Fatima Barznge – ZamZam, t/m 28 sept 2019, wo-za 12-18 uur.
galerie: SANAA Jansdam 2, 3512 HB Utrecht.

Ter informatie een boom van Pythagoras, gevonden op Wikipedia;

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.