Guten Morgen Europa – A Tale Of A Tub

Een schilderijen-tentoonstelling in A Tale Of A Tub. Als je de ruimte kent dan begrijp je dat dat ingewikkeld is. Of, om het op een trendy manier te zeggen, je hebt een uitdaging. Toch is David Jablonowski als curator met ruime voldoende geslaagd in zijn opzet. De schilderijen voegen zich prima in het voormalig badhuis.

Er zijn niet alleen schilderijen. Het eerste wat opvalt als je de benedenverdieping binnenloopt, is het beeld van Patrizio Di Massimo. Een sculptuur van diverse stoffen. Het roept associaties op met ornamenten van een klassieke (huis)inrichting. Maar ook met militaire uniformen. Ik krijg tenminste associaties met de generaal van het Stratego dat ik in mijn jeugd speelde.

Patrizio Di Massimo

Rond het beeld schilderijen van Jannis Marwitz, die in 2015 afzwaaide van de Ateliers. Minitieus geschilderde figuratieve werken, met klassieke thema’s uit de schilderkunst. De anatomische les bijvoorbeeld. De operatietafel is echter niet omringd door medici maar door een stoet aan macabere figuren. Zelfs de dood, met op zijn rug een aap, lijkt aanwezig.

Patrizio Di Massimo

In de bovenruimte het werk van Anna Bella Geiger. Ten opzichte van de expressieve werken beneden, voelen deze werken meer ingetogen. De subtiele collages zijn samengesteld uit historische voorwerpen en tekeningen. Ze lijken te willen vertellen hoe de mens tracht orde te scheppen in de wereld om hem/haar heen.

Anna Bella Geiger

Guten Morgen, Europa. Het voelt als een misplaatste groet in een werelddeel dat de weg kwijt is. Dat was in 2000 wel anders toen begroette Der Spiegel met dezelfde groet, het nieuwe Europa. Met een kaft vol bravoure. Laetitia Casta droeg de Europese vlag, schrijlings zitten op een stier, Amerika moest oppassen.

De bravoure is verdwenen en Europa is in mineur. Wat is ons werelddeel eigenlijk nog? De expositie visualiseert de Europese roots. En dat is bijzonder actueel. In het protest van de burger in al die afzonderlijke landen voel je het verlangen naar Europese waarden sterker dan ooit.

Kaft Der Spiegel 29 mei 2000. Laetitia Casta houd de Europese vlag vast schrijlings gezeten op een stier

Links.
A Tale Of A Tub – Guten Morgen Europa!

expositie: Guten Morgen Europa!, 17 april t/m 24 juni 2019, vrij, za, zo 13-18 uur.
locatie: A Tale Of A Tub, Justus van Effenstraat 44, 3027 TK Rotterdam.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.