Nick van Woert – If I Wrote a Poem – Grimm

Nick van Woert - If I Wrote a Poem
If I Wrote a Poem
Nick van Woert - If I Wrote a Poem - (detail)
If I Wrote a Poem (detail)

Met enige verbazing loop ik rond in galerie Grimm aan de Keizersgracht in Amsterdam. Sinds ik zo’n vijf jaar geleden met dit blog begon, heb ik heel veel kunst gezien. Toch is het werk van Nick van Woert nieuw voor mij. Tenminste, ik kan het niet goed plaatsen. Geen idee wat ik er mee moet.

In de zaal staan vijf sculpturen. Laat ik ze zo noemen. Want eigenlijk zijn de werken lastig te definieren. Het werk dat voor de ingang staat heeft metalen trappen en draadwerk waar allerlij curieuze voorwerpen aan bevestigd zijn.

De gallerie-assitente geeft tekst en uitleg en in de zaaltekst staat ook de nodige informatie. Wat ik er van maak is dat we als mens ons verhouden tot alle dingen en voorwerpen om ons heen. Die zich in de loop der tijd rond ons verzameld hebben. Wat doen we daarmee en welke invloed heeft dat op ons? Oké, dat geeft enig houvast.

Ik moet onwillekeurig denken aan de rariteitenkabinetten. Vanaf de 16de t/m 18de eeuw waren ze populair in Nederland. Men verzamelde kunstzinnige en bijzondere voorwerpen, die dan in die kabinetten werden getoond. Vaak kwamen de verworvenheden uit exotische en tropische gebieden. Ik denk dat de eigenaren en bewonderaars van deze kabinetten zich probeerde voor te stellen hoe het leven was in die verre streken.

Ik bekijk de voorwerpen die met een zorgvuldige ordening rond de trappen zijn geplaatst. Ze zijn met dunne stangen aan de trappen of de ondersteunende constructie bevestigd. Een dartpijltje, een steentje, zo’n goedkoop koffiebekertje nagemaakt in een soort foam of gips, een sleutelhanger, een tandenborstel, een handje, een vinger. Van die dingen die je vind in een lade, vergeten. Of ergens op de vloer van een verlaten huis.

Elk van de vijf werken heeft zijn eigen ordening. Een eigen unieke verzameling van dingetjes. Geen trappen maar een leiding door het werk. Het staat niet op een sokkel maar op een eigen drager. Alsof elk werk zijn eigen bijzondere verhaal vertelt.

If i wrote a poem…

Links
Grimm gallery – If I Wrote a Poem.

expositie: Nick van Woert – If I Wrote a Poem – 1 februari t/m 16 maart 2019 – wo-za – 11-18 uur.
galerie: Grimm , Keizersgracht 241, 1016 EL Amsterdam (NL)
.

Over de kunstenaar:
Nick van Woert
geboren:1979, Reno NV (VS)
woont en werkt in Brooklin – NY (VS)

Opleiding
2007 MA Fine Arts, Parsons the New School for Design, New York,
NY (US)2002 BA of Architecture, University of Oregon,
Eugene, OR (US)

website
work.fourteensquarefeet.com

Nick van Woert - In Vino Veritas
In Vino Veritas
Nick van Woert - In Vino Veritas (detail)
Nick van Woert – In Vino Veritas (detail)
Nick van Woert - Overripe and Undernourished
Overripe and Undernourished

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.