Jacob Dwyer – Drawings of suns – Plan-B

Beeld uit drawings of Suns - Jacob Dwyer
Beeld uit ‘Drawings of Suns’ © Jacob Dwyer

Ik wil beginnen met een anekdote die Jacob Dwyer vertelt in een interview met Maaike Lauwaert (zie links onderaan). Tijdens zijn studie gaat Jacob met een professor (Kim) van de universiteit naar een congres. Hij vindt haar nogal intimiderend. Op de terugweg staan ze op het perron te wachten op een trein. Kim buigt zich naar hem toe en zegt: “Zal ik je een geheim vertellen?”. Op het moment dat ze het geheim vertelt dendert er een lange trein voorbij. Van het geheim hoort hij niets. De gebeurtenis is hem altijd bijgebleven. Het niet weten van een geheim is soms waardevoller dan het geheim te kennen.

De anekdote helpt me om vat te krijgen op de video ‘Drawings of the Sun‘ die draait bij Plan B. Centraal in de film staat een uitje dat hij met zijn familie maakt naar Radio Kootwijk. Hij is de afwezige maar ook de verteller. Het werkt vervreemdend als de hoofdrolspeler niet aanwezig is in zijn eigen verhaal.

Het wringt niet alleen tussen de kijker en de film maar ook tussen de verteller en de beelden.

De films van Dwyer hebben een spontaan karakter. De beelden zijn zoekend en de spreken lijkt zijn gedachten te verwoorden. Alsof het er niet zo to doet. toch is taal is belangrijk in de films van Dwyer. Dat merk je gedurende de (korte) film. Je weet daardoor niet goed meer waar je de focus moet leggen op het beeld of op de verteller.

Is het de verteller die de beelden verheldert of verhelderen de beelden het verhaal? Of wentelen ze beide rond een verhaal dat niet te horen is?

Beeld Vanuit de filmzaal - film Drawings of Suns - Jacob Dwyer
Beeld Vanuit de filmzaal.
De kunstenaar heeft veel moeite gedaan om van de expositieruimte een goede filmzaal te maken. De zaal was inktzwart, geen kiertje licht. En ook geen harde bankje maar gerieflijke tuinstoelen.

Links.
Maaike Lauwaert over samenwerking Jacob Dwyer en Mike Pratt bij C&H gallery.

expositie: Jacob Dwyer – Drawings of Suns, za & zo – 16 – 19 uur
locatie: Plan B, Hamerstraat 22, 1021 JV Amsterdamt
Plan B wordt mede mogelijk gemaakt door Mertens Frames in Amsterdam.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.