Demo – Rosa Sijben

Waarom staan die borden daar? Zeven borden in zeven kleuren roze, zonder tekst of posters? Hier in het walhalla van het grote geld, de Zuidas (te Amsterdam)?.

Ze zijn met een houten constructie verbonden aan een betonblok. Een meter of vier hoog, schat ik. Heeft de gemeente ze hier tijdelijk achtergaten, omdat ze er even van af moest? Zoals met die letters van ‘I amsterdam’. Die nu te individueel staan te wezen ergens op een gemeentewerf? Nee, dit is geen gemeentewerf. En die kleuren dat is geen toeval…

Is het kunst? Doorgaans manifesteert kunst zich wel als kunst. Je denkt dan, daar moet ik een keer voor afstappen. Wat je dan vervolgens nooit doet. Maar die borden? Ze laten je niet los, ze komen bam! naar binnen. Je hoeft er eigenlijk ook niet voor af te stappen.

Het werk is van Rosa Sijben. Het was onderdeel van de GetLost ArtRoute waar ik eerder overschreef. Na de artroute bleven ze staan. De gemeente Amsterdam en de Zuidasdok hebben het project omarmt. Nu mag het blijven tot eind februari. Van die borden wil ik toch meer weten en daarom bezoek ik een Artist talk van de kunstenaar.

De talk begint ongebruikelijk. Geen kunstenaar die vragen beantwoord en een publiek dat aandachtig luistert. De aanwezigen worden actief betrokken en gaan in twee – of drietallen enkele vragen beantwoorden. Het is kenmerkend voor Rosa Sijben bedenk ik me na het gesprek. In de projecten die ik van haar ken, is kunst geen autonoom gegeven. Wat een kunstwerk bij jou en anderen losmaakt is net zo belangrijk.

Demo weerspiegelt nu de kleuren van de gebouwen uit de omgeving. Met de kale bomen in de winter zijn die gebouwen beter te zien.Er is zelfs verlichting aangebracht om het werk ook in avond/nacht tot zijn recht te laten komen. Ze branden ook overdag maar misschien is dat wel een reflectie op het Walhalla van het grote geld…

Die borden van Demo zijn meer katalysator dan een kunstwerk op zichzelf. Ze roepen reacties op. Heftige reacties soms. Die kwamen in het gesprek ook aan bod. Maar gelukkig op positieve reacties en waardering.

Belangrijk is ook het wisselen van de kleuren. In de zomer hebben de borden drie kleuren gehad. Als eerste geel, daarna bruin (huidskleuren) tot slot roze. De tweede kleur is bedacht en aangebracht in samenwerking met de Amsterdam Black Women Community. Nu het project is verlengt komt er een vierde overschildering.  Het aanbrengen van een kleur wordt gezien als een performance. Buurtbewoners, kantoormedewerkers hebben bij het aanbrengen van een kleur meegeholpen. Ook hier weer de betrokkenheid van mensen.

Links.
Facebook bericht Rosa Sijben aanbrengen nieuwe kleur op Demo.Kunstblijfteenraadsel – getLostArtRoute.
The future of what – Kunstblijfteenraadsel.
In the Kitchen van BillyTown heeft Rosa Sijben een project met David Bernstein. (The Kitchen #18).
Boeiend artikel in Tubelight over de praktijk van Rosa sijben
Rosa Sijben – Besluiteloze objecten – Tubelight.

expositie: Demo – Rosa Sijben – tot eind februari, 24 uur p/d, 7 d/w.locatie: Beethovenstraat Amsterdam, net voorbij de brug onder de Ringweg.

De eerste kleur.
De tweede kleurserie. Huidskleuren. Ontwikkelt en aangebracht in samenwerking met Amsterdam Black Women’s community.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.