Ruta Butkute – Arrays – C&H gallery

Arrays de solo expositie van Ruta Butkute in C&H gallery. Ik laat mijn ogen gaan over een van de werken. Een spaanplaat deur uit een kast -het scharnier zit er nog aan- waar ik er al vele van in elkaar heb gezet in mijn leven. Een glanzend metalen plaat, papier met een deel van een letter. Een ronde schijf van keramiek en een sculptuur van klei. Beide duidelijk handwerk. En dan heb ik nog niet alles genoemd wat ik zie.

ruta-butkute_arrays_ch-gallery_4584C

Is dit een kunstwerk, een sculptuur, een installatie? Ik bekijk de hele ruimte. Het zou evengoed kunnen zijn dat de expositie één kunstwerk is. Waar je als toeschouwer in mag rondwandelen…

ruta-butkute_arrays_ch-gallery_4601C

Het werk van de Ruta Butkute laat zich lastig vastleggen. Waar begint het kunstwerk, waar houd het op? Is het definitief of tijdelijk? Mag je als toeschouwer er iets aan veranderen, een eigen inbreng hebben?

Kunstwerken, (industriële) materialen, andere voorwerpen worden uit hun oorspronkelijke context ‘bevrijd’. Maar er wordt geen nieuwe context gegeven. Als beschouwer blijft je zweven. De installaties zweven, de expositie zweeft. Toch is er geen chaos. Maar wat dan, magische chaos? Misschien is chaos niets anders dan een ordening die we niet begrijpen.

Met de opening van de expositie is ook een publicatie van de kunstenaar gepubliceerd: Spell Action. Een bijzonder boek met een overzicht van haar werk tot nu toe. Het is te koop in de galerie.

ruta-butkute_arrays_ch-gallery_4586C

links.
C&H gallery – Arrays.
Rijksacademie – Ruta Butkate.
Mondriaanfonds – Ruta Butkate.
Bradwolf Projects – Ruta Butkate.

expositie: Arrays – Ruta Butkute, 23 nov t/m 29 dec 2018, wo-za – 13-18 uur
locatie: C&H gallery, 2de Kostverlorenkade 50, 1053 SB Amsterdam

ruta-butkute_arrays_ch-gallery_4590C

ruta-butkute_arrays_ch-gallery_4600

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.