Leviathan – Shezad Dawood – A Tale of a Tub

‘De kronkelende’ dat is wat Leviathan betekent*. In mythologieën is het de naam voor een kronkelend zeemonster, veelal een slang. Een beest dat symbool staat voor chaos en ondermijning. Het woord komt regelmatig terug in de geschiedenis. De Engelse filosoof Thomas Hobbes publiceerde in 1651 het werk Leviathan. In A tale of a Tub is er nu de expositie Leviathan. Centraal in de expositie staat het vijfde deel van film-cyclus Leviathan van Shezad Dawood.

05_Ismael_1.9.1-2048x2048
© A Tale of a Tub

In de Leviathan episode 5 kronkelt het ook. Macht, migranten, het eigen, geïsoleerde leven op zee. Gevat in een nogal duistere opeenvolging van fragmenten. Voor de film geschoten scènes. Ze worden afgewisseld met beeldmateriaal over handel in vis, walvisvangst en vrachtvaart. In een ritme dat aan het golven van de zee doet denken. Heel bemoedigend is de boodschap van Dawood niet. Al blijft echte beklemming achterwege. Misschien wel omdat het niet wordt verteld waar het monster is.

De filmcyclus Leviathan is een meerjarig project. In totaal zal de cyclus bestaan uit 10 delen. Elk deel wordt gemaakt in samenwerking met een kunstinstelling. Deel vijf is gemaakt in samenwerking met A Tale of a Tub in Rotterdam en een samenwerking van een aantal Canadese kunstinstellingen. Als alle 10 de delen gemaakt zijn zullen ze worden samengevoegd tot één film.

Wandkleden van Shezad Dawood.
Deze wandkleden van Shezad Dawood zijn ook onderdeel van de expositie.

Links.
A tale of a Tub – Leviathan Shezad Dawood.

(In de Amsterdamse galerie HE.RO is deel 4 van de cyclus te zien.)

expositie: Leviathan episode 5, 18 november 2018 t/m 27 januari 2019, vr,za,zo 13-18 uur
locatie: A tale of a Tub, Justus van Effenstraat 44, 3027 TK Rotterdam

* (Vertaald uit het Hebreeuws).

a-tale-of-a-tub-leviathan-walvisje-in-raam

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.