Lara Almarcegui – Gravel- Ellen de Bruijne Projects

lara-almarcegui-gravel_ellen-de-bruijne-projects_4083C

Ergens op een plein -het is nog heel rustig- komt een enorme kiepwagen aanrijden. Hij stopt, de bak gaat omhoog en langzaam stroomt een berg grind op de nog maagdelijke tegels. Wonderlijk want er is geen bouwactiviteit te zien.

Dan begint het spel. Een graafmachine bewerkt de berg grind. Grind wordt verplaatst. De berg wordt opgehoogd, aangedrukt, opzijgeschoven. Een nieuwe kiepwagen komt aangereden. De graafmachine werkt onverdroten verder. Gefascineerd kijk ik naar het wonderlijke schouwspel. De -ogenschijnlijke-  nutteloosheid, de massaliteit van het grind, hoe het zich lijkt te gedragen als water, de kracht van machines, de schoonheid van arbeid. Al die dingen spelen in mijn hoofd terwijl ik kijk. Op een van de gebouwen staat Art Basel. Het verklaart maar roept ook weer vragen op.

De video die ik beschrijf is te zien bij Ellen de Bruijne Projects. Het is een verslag van de interventie die dit jaar op het plein voor Art Basel plaats vond. Een project van Lara Almarcegui. De internationale kunstbeurs heeft haar gevraagd een project voor de editie van 2018 te ontwikkelen.

lara-almarcegui-gravel_ellen-de-bruijne-projects_4075C

lara-almarcegui-gravel_ellen-de-bruijne-projects_4080C

De fysieke schoonheid in de video  is voor de Almarcegui niet de belangrijkste reden voor het werk. Ze vestigt met die werk de aandacht op de enorme belasting van de aarde als gevolg van de internationale bouwwoede.  In een nevenproject besteed ze aandacht aan verlaten gravelgroeves rond Basel en hoe de natuur die weer terugneemt. De werkzaamheden vonden plaats in de vroege uren, ruim voordat de beurs openging.

Gravel is een imponerende, korte film. Ondanks de schoonheid die uitgaat van de zware werkzaamheden met het grind blijft er toch iets knagen. Een soort waarom, of waarvoor.

links
Mister Montley – Interview met Lara Almarcegui.
Taak – Lara Almarcegui, Bold toren bouwpaterialen.

expositie:
Lara Almarcegui – Gravel, 10 november t/m 22 december 2018, di – vr: 11-18 uur, za: 13-18 uur.
locatie: Ellen de Bruijne Projects, Singel 372 1016 AH Amsterdam (Nieuwe locatie)

lara-almarcegui-gravel_ellen-de-bruijne-projects_4069C

lara-almarcegui-gravel_ellen-de-bruijne-projects_4074C

In het kantoor van de galerie is een kleine expositie ingericht met tekeningen rond het project Gravel.

lara-almarcegui-gravel_ellen-de-bruijne-projects_4083C

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.