Mr. Peanut – Kunstverein

Kunstverein is een kunstruimte in de Hazenstraat in Amsterdam. In het deel dat rijk is aan galeries. Stighter-van Doesburg en Martin van Zomeren zijn de ‘buren’ en aan de ‘overkant’ zijn er het nieuwe Althuis Hofland Fine Arts, Gallery O’Breen en fotogalerie Wouter van Leeuwen.

Kunstverein belicht regelmatig onderwerpen uit de recente geschiedenis van de kunst. In de huidige expositie is dat Mr. Peanut. Een curieuze figuur uit begin jaren zeventig in Canada. Mr. Peanut heeft in 1974 een ‘serieuze’ poging gedaan burgemeester van Vancouver te worden.

mr-peanut_kunstverein_amsterdam_vincent-trasov_3914
Mr. Peanut schrijft zich in als kandidaat voor het burgemeesterschap van Vancouver

Was Mr. Peanut fake of echt? Dat is lastig te zeggen. Vincent Trasov bedacht de personage in 1971. Hij had de opdracht een tekenfilm te maken van een tap dansend pindamannetje. Moeizaam monnikenwerk. Hij bedacht dat het veel makkelijker was een pindamannetjes kostuum te maken. Om dan in dat pak zelf te tapdansen en zo de film te maken. Een pindamannetje in het echt dus. Daarna groeide het alter ego van de kunstenaar uit tot een soort van realiteit die in 1974 streed om het burgemeesterschap van Vancouver.

mr-peanut_kunstverein_amsterdam_vincent-trasov_3918
Een set tekeningen die Mr. Peanut een plek in de geschiedenis moeten geven

Zouden we dat vandaag de dag nog kunnen doen? Bijvoorbeeld een Kaasmannetje dat burgemeester wil worden? Mijn verwachting is van niet. Zowel de linkse kerk als de rechtse kathedraal zouden in opstand komen. Een actie die riekt naar ‘fake’ dat kan echt niet meer in een tijd dat we belaagd worden door ‘nepnieuws’.

mr-peanut_kunstverein_amsterdam_vincent-trasov_3919
Beeldmateriaal over het alter ego van Vincent Trasov.

I would like to take this opportunity to endorse the candidacy of Mr. Peanut for mayor of Vancouver. Mr. Peanut is running on the art platform, and art is the creation of illusion. Since the inexorable logic of reality has created nothing but insolvable problems, it is now time for illusion to take over. And there can only be one illogical candidate – Mr. Peanut.
William S. Burroughs

 

Vincent Trasov zette met Michael Morris  ook de Imagebank op.  Kunstenaars konden lid worden van de Imagebank. Leden konden verzoeken doen voor bepaalde beelden. In  een blad werden die verzoeken gedeeld, zodat andere leden geschikte beelden konden toesturen  Zo vroegen Gilbert & George om afbeeldingen met paarse olifanten. Ik hoor je al zeggen daar hebben we -tegenwoordig- toch image-search voor.  Dat is helemaal waar. Met de komst van het internet stierf het initiatief dan ook een stille dood.

mr-peanut_kunstverein_amsterdam_vincent-trasov_3916
The Image Bank Post Card Show een initiatief van de Image Bank

Zelf vind ik het verfrissend om dergelijke gebeurtenissen te weten te komen. Ik wil de jaren zestig en zeventig niet verheerlijken. Er werd echter wel met een enorme onbevangenheid en creativiteit kunst gemaakt.

De geschiedenis op een boeiende manier verbeelden is niet makkelijk. Kunstverein heeft ernst en lichtvoetigheid goed weten te combineren in de expositie Mr. Peanut. Dus als een galerierondje doet in Amsterdam, zeker even binnenlopen.

expositie: Mr. Peanut, 16 okt t/ 1 december 2018, do – za, 13-18 uur.
locatie: Hazenstraat 28, 1016 SR, Amsterdam.

mr-peanut_kunstverrein_amsterdam_vincent-trasov_3921
De Hazenstraat.

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.