Buiten Westen #1

buiten-westen-1-deventer_ingang_3608

Buiten Westen toont werk van dit jaar afgestudeerde kunstenaars. Wat ze gemeen hebben is dat ze aan academies in het oosten van het land hun opleiding hebben gevolgd. Dat zijn dan Minerva en Frank Mohr in Groningen, ArteZ in Enschede, Arnhem en Zwolle. Het is de bedoeling dat Buiten Westen een jaarlijkse traditie wordt. En dan in verschillende steden in het oosten van het land.

Dit jaar is het de stad Deventer geworden. In een prachtig monumentaal pand aan de Brink. Midden in de stad. Boven de ingang prijkt nog het logo van een fietsenstalling die er ooit gehuisvest was. Binnen zo’n 120m2 aan kale ruimte. Geen white cube maar wel mooi.

buiten-westen-1-deventer_rosanna-ten-have_kim-waver_3610

De curator van de expositie is Hélène Webers. Haar invloed is duidelijk aanwezig. Er zijn zeven kunstenaars geselecteerd. Hierdoor krijgt elk individu de ruimte. Ook is er de tijd om -in de voorbereiding- dieper op hun werk en praktijk in te gaan. Er wordt werk getoond dat niet op de graduation shows te zien is geweest. Eigenheid van het werk was het belangrijkste selectiecriterium. Binnen het grote aantal graduates dat elk jaar afstudeert, je eigen koers varen. De curator is daar heel goed in geslaagd. Geen eye-catchers maar inhoudelijk sterk werk.

Deze eerste editie van Buiten Westen is dan ook niet een van de vele ‘best of’ graduation shows in het klein maar frisse en inhoudelijke expositie van jonge en inspirerende kunstenaars.

Ik heb overwogen om het werk van de kunstenaars hier te bespreken. Dat zou echter een saaie opsomming worden. Daarom staat er bij de afbeeldingen in het foto overzicht hieronder eventueel een korte tekst.

buiten-westen-1-deventer_liona-dekker_3637
Tompoucen van Liona Dekker

Deelnemende kunstenaars.
Data Bosma, Liona Dekker, Rosanna ten Have, Kim Wawer, Jacco Jansen, Nokukhanya Langa, Nils Leibeling, Ruben Planting.

Links.
Buiten Westen #1 – KunstaanZ.
15 love (curator Hélène Webers).

expositie: Buiten Westen #1, 15 september t/m 25 november 2018, wo-zo 11-17 uur.
locatie: KunstaanZ, Brink 16, 7411 BR Deventer

Rosanna ten Have & Kim Wawer

Rosanna ten Have is afgestudeerd als schrijfster. Haar boek heet ‘Badje’. Het badje op de pallets is gemaakt door Kim Waver. Op diverse zaterdagen geeft Rosanna een performance waarbij ze een stuk uit haar boek leest

buiten-westen-1-deventer_rosanna-ten-have_kim-waver_3611

Ruben Planting

Humor is een vorm van intelligentie. Ruben Planting toont dat feilloos aan. Geen platte lol of kwetsende grappen. Een manier van waarnemen en verbeelden/verwoorden, die je doet glimlachen maar ook nadenken.

buiten-westen-1-deventer_ruben-planting_3615

Nokukhanya Langa

Dit werk van Nokukhanya daar kan je zo aan voorbij lopen. Het schreeuwt niet om aandacht en lijkt een beetje terloops ontstaan. Maar als je wat langer kijkt is de compositie toch niet zo willekeurig. Door sommige vormen schijnt een andere laag of lagen door. Het brengt spanning in het werk. Waar komt de kunstenaar vandaan en waar wil zij naar toe?

buiten-westen-1-deventer_nokukhanya-langa__3660

buiten-westen-1-deventer_nokukhanya-langa__3625 Dit werk van Nokukhanya daar kan je zo aan voorbij lopen. Het schreeuwt niet om aandacht en lijkt een beetje terloops ontstaan. Maar als je wat langer kijkt is de compositie toch niet zo willekeurig. Door sommige vormen schijnt een andere laag of lagen door. Het brengt spanning in het werk. Waar komt de kunstenaar vandaan en waar wil hij naar toe?

Liona Dekker

buiten-westen-1-deventer_liona-dekker_3641 Liona Dekker is gefascineerd door de oer Hollandse tompouce. Wat maakt het gebakje zo aantrekkelijk? Ze begint het te schilderen. Ze schildert het ook in alle stadia. Van vers in de vitrine tot half verorbert zoals in dit schilderij. In alle schilderijen die toef met slagroom waar je slechts likkebaarden naar kan kijken.

Nils Leibeling

buiten-westen-1-deventer_niels-leibeling_3619

buiten-westen-1-deventer_niels-leibeling_3643 Soms is het gewoon mooi. Toevallige kunst op straat. Bijvoorbeeld een berg vuilniszakken op elkaar gegooid. De ritmische stapeling van het gladde plastic. De kunstenaar Nils Leibeling noemt het ‘onvrijwillige sculpturen’. In dit werk wil hij de schoonheid benadrukken. Op de zakken een afbeelding van de Mona Lisa. Een iconische verwijzing?

Data Bosma

In het werk Leeway Angel vliegt een parkiet tussen vier schermen in de ruimtes. We zien altijd een deel van de werkelijkheid, de rest kunnen we slechts beredeneerd invullen.

buiten-westen-1-deventer_data-bosma_3631

buiten-westen-1-deventer_data-bosma__3630

Jacco Jansen

Het alledaagse fascineert Jacco. Hoe kun je dat alledaagse bijzonder maken, vervreemdend, beangstigend misschien wel? In deze klok zie je een vreemde secondewijzer. Het is een afbeelding -in de klok- gemaakt met een scanner. Het apparaat had veel tijd nodig om het beeld te maken, ondertussen tikte de rode wijzer door…

buiten-westen-1-deventer_jacco-jansen_3649

buiten-westen-1-deventer_jacco-jansen_3647

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.