True Beauty – Stedelijk Museum Breda

 

true_beauty_overzichtWie bepaalt er wat ‘ware schoonheid’ is? De kunstenaars die van oudsher schoonheid verbeelden? Of is het de wetenschap die in de zoektocht naar de waarheid, ook de ware schoonheid definieert? Of zijn U en ik het die, als beschouwers, het laatste woord hebben?

In het Stedelijk museum Breda is 3 maart een expositie geopend met de titel ‘True Beauty‘. In de expositie wandel je over het grensgebied van wetenschap en kunst. Hoe duidelijk is die grens nog?  Wetenschappelijke instituten besteden veel tijd aan visualiseren van (digitale) wetenschappelijke data.  Om zo het onzichtbare voor ons zichtbaar te maken. Daar is ook een link met de kunst. Want probeert een kunstenaar ook niet het onzichtbare zichtbaar te maken?

stedelijk-museumb-breda_true_beauty_4108C
Zenuwbundel op basis van MRI data
stedelijk-museumb-breda_true_beauty_4120
Een kankercel

Er zij dan ook de nodige prachtige beelden te zien. Bijvoorbeeld een zenuwbundel op basis van MRI data (Robert Toro).  Gelukkig blijft de expositie niet hangen in het spectaculaire. Martin Luijendijk fotografeerde onderzoeksinstituten. Ruimtes vol met hightech waar baanbrekend onderzoek wordt verricht. Toch maken ze op mij, als leek, een rommelige indruk. De associatie met een atelier is niet ver weg. Mels van Zutphen reisde neutrinos achterna.  De minuscule deeltjes werden afgeschoten tussen twee wetenschappelijke centra in Geneve (Zwitserland) en San Grasso (Italië).  Beide kunstenaars bewegen zich in deze werken echt op de rand van wetenschap en kunst.

stedelijk-museumb-breda_true_beauty_martin-luyendijk_4112
Onderzoekslaboratoria – Martin Luyendijk
stedelijk-museumb-breda_true_beauty_mels-van-zutphen_4058
The speed of light – Mels van Zutphen

Meer binnen het domein van de kunst is natuurlijk ook werk te zien. Bijvoorbeeld van de Franse glaskunstenaar Flavie Audi of de Nederlandse kunstenaar en Keramist Barbara Nanninga.

stedelijk-museumb-breda_true_beauty_barbara-nanninga_4146
Transmutatie – Barbara Nanninga
stedelijk-museumb-breda_true_beauty_4142.jpg
Fluid Rocks – Flavie Audi

Het werk van de Bredase kunstenaar Hubert Leyendeckers neemt een centrale plek in Als jongetje noemden zijn vrienden hem al ‘de sterrenkijker’. Sterrenstelsels, planeten sterrenkunde vormen dan ook -al zijn hele kunstenaarschap- zijn inspiratiebron. Er is veel werk van hem te zien. Installaties, sculpturen en schilderijen waarvan een deel speciaal voor de expositie is gerestaureerd. Zijn werk laat zich lastig omschrijven. Wel heeft hij een geheel eigen beeldtaal ontwikkeld.

stedelijk-museumb-breda_true_beauty_hubert-leyendeckers_4045
Hubert Leyendeckers

expositie: True Beauty, 3 mrt t/m 19 aug 2018,  di t/m zo, 10-17 uur
locatie: Stedelijk Museum Breda, Boschstraat 22, 4811 GH Breda

 

stedelijk-museumb-breda_true_beauty_hubert-leyendekkers_4068
HL8 – Hubert Leyendeckers
stedelijk-museumb-breda_true_beauty_hubert-leyendeckers_4046
Installatie – Hubert Leyendeckers (gerestaureerd).

stedelijk-museumb-breda_true_beauty_hubert-leyendekkers_4066

stedelijk-museumb-breda_true_beauty_hubert-leyendekkers_4128
Hubert Leyendeckers

 

 

 

 

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.