Hedri Kool – 860

hedri-kool-met-gelegd-860
© Hedri Kool

De eerste aanblik staat me nog helder voor de geest. Een tegelvloer van grind en zand. Met grote zorgvuldigheid en precisie neergelegd. Heldere kleuren, strakke lijnen. Het moest een enorme klus zijn geweest de vloer te leggen. En dat doe je dan in de wetenschap dat later honderden mensen over die vloer gaan lopen.  Dat moment was tijdens de eindexamen-expositie (The Launch) van AKV/St. Joost in ‘s-Hertogenbosch (2 – 6 july 2016).

Toen ik in de deuropening stond en me aan de vloer vergaapte was deze nog redelijk ongeschonden. Weldra zouden mijn voeten hun destructieve sporen achterlaten.  Het werk, genaamd 860 *,  is gemaakt door Hedri Kool. Ze vertelde me dat elke 30 seconden een camera een foto van de zaal maakte. Later zou ze de beelden verwerken tot een time-lapse video. Hoe kom je op het idee om een dergelijk werk te maken? Voldeed het aan de verwachtingen? En wat vonden anderen, het publiek ervan? Die vragen heb ik gesteld aan de kunstenaar (per mail).

Hedri Kool werd op het idee van 860 gebracht toen ze een berg zand en een rol tapijt naast elkaar zag liggen en zich verbaasde over de gelijkenissen. Twee totaal verschillende producten die toch veel gemeen hebben, ze besloot het te onderzoeken. Het resultaat was die bijzondere tegelvloer.

De reacties op de vloer waren heel verschillend, sommige sleepten met hun voeten door het grind, anderen legden de grindkorreltjes weer terug bij de kleur! En net zoals het speciaal is om als eerste voet in maagdelijk sneeuw te zetten, zo zochten mensen een nog niet belopen tegels op om daar als eerste een voetstap achter te laten.

hedri-kool-voetstappen-860
© Hedri Kool

Inmiddels staat de time-lapse video op haar website. Een plezier om naar te kijken.  Een mooie registratie van het hele project. De opbouwfase heeft wel iets weg van een militaire operatie. Het vervagen van de tegels komt niet helemaal tot zijn recht maar dat was misschien ook niet het doel. De echte beleving van het lopen over zo’n vloer kan het toch niet vervangen. Op haar website (zie links) behalve de video ook een serie foto’s van de vloer op verschillende momenten van de expositie.

Hedri Kool wond de Hollands Nieuwe award van galerie Bart, met o.a. het werk Populier. De prijs is dat ze 2 maanden mag wonen en werken in de ruimte boven de galerie in Amsterdam.  Mocht je geïnteresseerd zijn in haar werk. Ze doet mee aan de groepsexpositie Raakvlakken in Leiden die op 18 mei 2017 opent (zie links).

* 860 Is he aantal tegels waaruit de vloer bestond.

Links
Hedrikool – 860.
Avans.nl – Kilo grind en zand in afstudeerwerk.
Raakvlakken – Beelden in Leiden.

Populier - Hedri Kool - 2016
Populier – Hedri Kool – 2016, acrylic one.

 

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.