Misericordia performance-avond #2

Zaterdagavond 10 december de Misericordia performance-avond #2 mee beleefd. Het begon met een confronterende  wandeling over de wallen met Sonja. Ze vertelde in alle eerlijkheid over ca. 30 jaar van haar rauwe leven in deze buurt als verslaafde, straat-hoer en dakloze. Nu geeft ze rondleidingen voor Amsterdam Underground. Een rondleiding -zeker de moeite waard-  is te boeken bij deze organisatie (link onderaan blog).

Om acht uur werd de performance avond officieel geopend waarna een preek volgde van de vrouwelijke predikant Jessa van der Vaart rond de thema’s naastenliefde en de barmhartige samaritaan. De liefde en zorg die je ontvangt en kunt geven bepalen wie je naasten zijn. Een interessante omkering.

Met deze stelling in ons achterhoofd keken we naar de performance Circle van Cathalijne Smulders. Een performer met afasie sprak langzaam een tekst uit daarbij gesteund door het Genetic Choir.

The Cirlce - Cathalijne Smulders - Genetic Choir
The Cirlce – Cathalijne Smulders – Genetic Choir

De dames van Tina Cake Line, Katinka de Jonge en Céline Talens namen de bezoekers mee in een dynamisch optreden waarbij kritisch gekeken werd naar de staat van naastenliefde op de Zuidas van Amsterdam. De rest van de avond konden de bezoekers met het duo van gedachten wisselen over een fontein in de Zuidas die mensen zou kunnen herinneren aan naastenliefde.

Tina Cake Line
Tina Cake Line

In de kerk was regelmatig een -aanzwellend- gezoem te horen. Het werd geproduceerd door een installatie van Manolis Tsipos en Natalia Dominguez Rangel. Samen met Mirjam Vossen gaf Tsipos een korte performance bij de installatie waarbij teksten werden voorgedragen.

The Fly - Monolis Tsipos - Mirjam Vossen
The Fly – Monolis Tsipos – Mirjam Vossen

Tot slot werden er vier performances tegelijk gestart. Daar heb ik er een van gevolgd. Ik vond het wel het hoogtepunt van de avond. Bij binnenkomst werd je door Lina Issa gevraagd je gezicht te wassen met water uit een kom. Daarna mocht je plaatsnemen op een stoel. In totaal zes mensen die tegenover elkaar zaten. De Libanese kunstenares begon met een verhaal over een Amsterdamse vrouw en een Syrische man die door een daad van barmhartigheid verbonden waren.  Ze kregen zo een gezicht. Daarna werd aan de deelnemers gevraagd elkaars gezicht te beschrijven. Met een gezicht geven zie je mensen ook staan. Uit ervaring kan ik vertellen dat dat een enerverende beleving was. (Helaas geen foto.)

Het was een mooie afsluiting van een boeiende avond. Kunst en engagement kunnen in vrede samen gaan ook zonder  een uitgesproken stellingname. De kou heb ik getrotseerd met wijn en hete soep.

* Misericordia is een project van de Oude Kerk en Non-fiction. Kunstenaars en deskundigen werken samen in zoektocht naar de actuele betekenis van begrippen als naastenliefde en barmhartigheid.

Links.
Blog van het project Misericordia in de Oude Kerk.
MIsericordia – Performanceavond #2.
Amsterdam Underground.
Informatie over de Performance Circle van Cathalijne Smulders met Genetic Choir.
website Mirjam Vossen.
website Tina Cake Line.
website Lina Issa.

Marinus Boezem in de Oude kerk.

Marinus Boezem
Natuurlijk was het werk van Marinus Boezem ook te zien.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.