Judit Reigl – The Merchant House

Even waan ik me in een oneindig laagland waarin een zwerm vogels zich krijsend in de lucht verheft. In galerie The Merchant House heerst echter een serene rust en de muren zijn gewoon van steen. Vanaf het plafond hangen lange rollen papier naar beneden. Een stroom vogels, met wat eenvoudige streken neergezet, beweegt zich omhoog met grillige gebaren. Een eindeloze stroom waarvan het papier slechts een klein deel zichtbaar maakt.

Judit Reigl - Oiseaux series - 2012
Oiseaux series – 2012

Aan de andere kant van de galerie hangt een serie grote, wat donkere werken. Ook hier een stroom, van menselijke lichamen. Mannen, vrouwen, kinderen. Of misschien wezen die nog tussen beide geslachten in zweven. De gezichten zijn niet uitgewerkt. Waar komen al die mensen vandaan? Waar gaan ze heen?

Judit Reigl - Déroulement (phase IV - anthropomorphie) - 2008
Déroulement (phase IV – anthropomorphie) – 2008

Het werk van Judit Reigl is beklemmend. Het gevangen zijn in een stroom waar je als mens niet uit los kunt maken. De gebaren van de vogels hebben iets van wanhoop. De kunstenaar schildert met grote trefzekerheid en heel lyrisch. Dat maakt het fascinerend om naar te kijken. Het geeft berusting. Nu sta ik hier in deze galerie maar over een tijd ben ik er niet meer en heeft dit pand weer een andere bestemming. Het leven is een stroom. Houvast is een illusie.

Judit Reigl is geboren in Hongarije (Kapuvar, 1923). Ze vluchtte naar Parijs in 1950. Vanuit deze stad werkte ze aan haar Internationale carrière.  Meer informatie is te vinden in haar biografie, zie de links.

Links
The Merchant House.
Judit Reigl.
Press release and biography Judit Reigl.

expositie: Judith Reigl – Late Paintings and Drawings,  t/m 7 feb 2017 (vr 12 – 19.30 en na afspraak)
locatie: The Merchant House, Herengracht 254, 1016 BV  Amsterdam

Judit Reigl - Oiseaux series - 2012 (detail)
Oiseaux series – 2012 (detail)
Judit Reigl - Déroulement (phase IV- anthropomorphie) - 2008
Déroulement (phase IV- anthropomorphie) – 2008 (detail)

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.