Theater van het absurde – Galerie Gabriel Rolt

Chicken - Paul Blanka - 2016
Chicken – Paul Blanca – 2016

Zinloosheid. Een zwaardere straf kon oppergod Zeus niet bedenken. In de Griekse mythe straft hij Sisyphus met deze straf. De sterveling, die in opstand kwam tegen de goeden moest tot in de eeuwigheid een steen een berg opduwen en weer naar beneden laten rollen.

Albert Camus stelt in zijn boek De mythe van Sisyphus die zinloosheid centraal. In de moderne zinloze wereld blijft mens gedreven op zoek naar zingeving. Een schijnbaar onoplosbare paradox. Volgens de schrijver is intensief en hartstochtelijk leven de beste uitweg. In zijn opvatting was de kunstenaar de meest hartstochtelijke omdat die het leven wil vastleggen in materie.  Sisyphus was een held, een gelukkig mens. Wandelend de berg af besefte hij de absurditeit van zijn bestaan.

The past is a strange place - Maurice van Es - 2016
The past is a strange place – Maurice van Es – 2016

In de Theatre de l’absurde bij galerie Gabriel Rolt is hartstocht zeker te vinden. De kunstenaars reageren elk op hun eigen manier op het thema van de expositie. Maurice van Es door simpelweg 2 foto’s naast elkaar aan de muur te hangen. Paul Blanca, bezig aan een comeback, met een schitterend zelfportert Chicken. Een schilderij en twee sculpturen van Peter Schuyff die zowel bewondering als een glimlach veroorzaken. Of de prachtige etsen van Jake & Dinos Chapman geinspireerd door Goya die de waanzin van de oorlog verbeeldde. Het zijn wat voorbeelden. Een volledige lijst van kunstenaars vind je onderaan dit blog.

Theatre de l’absurde is eigenlijk een drieluik waarvan de laatste editie nu te zien is. De opening was tijdens Amsterdam Art. Een bezoek aan de expositie brengen is zeker net zinloos…

kunstenaars:
Athanasios Argianas, Adriana Arroyo, Paul Blanca, Bastiaan Bosma, Jake & Dinos Chapman, Nik Christensen, Shezad Dawood, Maurice van Es, Wayne Horse, Dustin Pevey, Peter Schuyff.

links.
Boekbespreking ‘De mythe van Sisyphus’ van Albert Camus (1942).

expositie: THEATRE DE L’ABSURDE (Final episode); t/m 14 jan 2017, wo-za 12 – 18 uur.
locatie: Galerie Gabriel Rolt,  Tolstraat 84, Amsterdam.

Jake & Dinos Chapman
Jake & Dinos Chapman
Untitled - Peter Schuyff - 2005
Untitled – Peter Schuyff – 2005
Shezad Dawood
Shezad Dawood

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.