Tarja Szaraniec – Brown Dust – Dapiran

‘Natuur’ is het eerste wat bij je opkomt als je de tekeningen bekijkt bij Dapiran Art Project Space. Toch zijn er geen herkenbare natuurlijke elementen te zien, zoals bijvoorbeeld bloemen, planten of bomen. Dat is misschien wat het werk van Tarja Szaraniec bijzonder maakt. Het is alsof de natuur vlak achter die abstractie aanwezig is.

Tarja Szaraniec

Tarja Szaraniec tekent en schildert op groot formaat tekeningen maar ondanks de afmetingen houd haar werk de weerloosheid en zachtheid die de tekenkunst van nature heeft. Behalve de natuur worden ook schilderkunst en materialiteit onderzocht. Zo heeft ze de moed om het papier voor een flink deel leeg te laten. Vele soorten materiaal en technieken worden toegepast. Doorzichtige gel, normaal gebruikt om verf volume te geven, wordt puur aangebracht. Speciale inkten. In de overwegend aardse tonen, toetsen van felle, bijna fluoriderende kleuren. Fijne patronen, die iets weghebben van een vingerafdruk. Je kunt het allemaal terugvinden in haar tekeningen.

Tarja Szaraniec

Het maakt dat naar haar werk kijken een ontdekkingstocht is. De zorgvuldige ordening en al die details die zich alleen aan de aandachtige kijker laten zien.  Die observatie brengt me weer terug bij de natuur.  Al sinds de mensheid bestaat, is het een onuitputtelijke bron van inspiratie.

links.
expositie-informatie Dapiran Art Project Space.
tarjaszaraniec.com.

expositie: Brown Dust, Tarja Szaraniec. t/m 17 dec 2016, vr-za, 12.00 -18.00 uur.
locatie: Dapiran Art Project Space, Springweg 59, 3511 VK Utrecht.

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.