Sara Bjarland – Charlott Markus – Rumination Tale – Plan B

Charlotte Markus
Charlott Markus

Kunst is waarnemen, waarnemen en nog eens waarnemen. En proberen en opnieuw proberen. Wanneer is iets goed of af? Wat dat betreft heeft kunst wel iets van herkauwen.  Sara Bjarland en Charlott Markus zijn sinds een tijd in dialoog over het gebruik van materiaal  en hoe als kunstenaar om te gaan met de grillige tijd waarin we leven. In de duo-expositie  ‘Rumination tale‘ die te zien in bij Plan B projects in Amsterdam, tonen ze nieuw werk als -voorlopig- resultaat van hun gesprekken.

Charlott Markus heeft de expositieruimte in drieën gedeeld met muren van vitrages. Allerlei stukken vitrages die ze in de loop van de tijd verzameld heeft. Vitrage is wel willen zien maar niet gezien willen worden. De wand voelt echt als een afscheiding, maar toch. Is een muur wel een muur als je er gewoon doorheen kunt kijken? Tussen de muren is een kleine ruimte uitgespaard, je kunt hem zien maar niet betreden.

Charlotte Markus
Charlott Markus

Een ander werk van Charlott Markus gaat het over wat te zien is en wat niet.  Schildersdozen die open zijn of dicht en zo de inhoud verbergen,  foto’s waarop dingen zijn te zie die zijn ingepakt.

Sara Bjarland heeft gipsen afgietsels gemaakt met flexibele luchtbuizen. Normaal zitten die verborgen achter muren maar de kunstenaar brengt ze in het daglicht. Feitelijk is het een afgietsel van de leegte die ze omhullen. Maar kun je leegte eigenlijk visualiseren?

Sara Bjarland
Sara Bjarland

Ogenschijnlijk waardeloze dingen iets van een wezen geven daar heeft Bjarland wel een talent voor. Dat zie je aan de gipsen afgietsels maar ook aan een werk tegen het plafond. Het materiaal is ontstaan uit netjes die door wind bij elkaar gedreven zijn. Het heeft wel iets van een wespennest.

Sara Bjarland
Sara Bjarland

Een goede dialoog komt eigenlijk nooit ten einde. Dat laat deze expositie wel zien. De kunstenaars hebben goede chemie met elkaar. Het levert een boeiende expositie op.

Plan B Projects is een non-profit organisatie. Mertens Frames steunt het initiatief door de vaste lasten van de expositieruimte op zich te nemen. De organisatoren krijgen volledige artistieke vrijheid. Het is echt te waarderen dat een bedrijf dat zijn geld in de kunsten verdient op deze wijze helpt het kunstlandschap in stand te houden.

Links.

Mertens Frames.

Plan B Projects.

Website Charlott Markus.

Website Sara Bjarland.

expositie: Rumination Tales; t/m 5 nov (vr-za, 13 – 17 uur).
locatie: Plan B Projects, Hamerstraat 22, 1021 JV Amsterdam.

Charlotte Markus
Charlott Markus
Sara Bjarland
Sara Bjarland

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.