Leonard van Munster – What remains… – Van Zijll Langhout

Leonard van Munster - Fortuna - maart 2015
Het werk Fortuna was maart 2015 te zien op het Gustav Mahlerplein in Amsterdam © Leonard van Munster

Dit kunstwerk vind ik prachtig. Een kritische reflectie op het kapitalisme. Zelfverrijking en verkwisting worden scherp maar met humor in beeld gebracht. Het is wel mijn beleving. Natuurlijk zijn er nog vele andere interpretaties mogelijk. De kunstenaar bedoelde het als een verbeelding van de turbulente tijden waarin we leven. We zijn gestrand, dat is duidelijk maar er is hoop, als het water stijgt zouden we zo verder kunnen varen. Dat is de kracht van dit werk. Het is kritisch, het kiest geen eenduidige positie maar stemt je toch tot nadenken. Kunst zoals kunst moet zijn.

Het is ook een project met verhalen. Het jacht vaart inmiddels. Voor die tijd gaf de eigenaar het splinternieuwe schip in bruikleen aan de kunstenaar. Hij wilde het natuurlijk wel heel terug.  Op een avond heeft een skater er een keer of 20 met zijn board over het jacht geskate. Trots toonde de jongeman de daad op zijn blog. De actie gaf de nodige commotie. De eigenaar belde boos de kunstenaar. De kunstenaar achterhaalde de skater om de kosten te verhalen. Maar na alle aandacht en belangstelling vond de eigenaar het verhalen van de kosten niet meer nodig…

Eigenlijk hebben alle werken van de kunstenaar een verhaal. Hij maakt dan ook kunst op plekken waar veel om te doen is. Zoals het kleine huisje dat moedig stand hield op de plek waar een gesloopt verzorgingstehuis niet meer zou terugkeren. De hartverwarmende oase op een van meest desolate plekken van Amsterdam. Of de door Europa zwervende gouden berg, die vele kunstliefhebbers kennen van de Art Rotterdam 2016.

Leonard van Munster - Nail house - 2015
Schinkelkade Amderdam. In 2012 werd op deze plek verzorgingtehuis Schinkelkade gesloopt om ruimte te maken voor een nieuw verzorgingstehuis. Dat kwam er nooit maar één bewoner hield moedig stand… © Paul Voors
Leonard van Munster - Oase - Amsterdam West
De Oase is te zien onder de viaduct die de ringweg over de Wiltzanglaan voert in Amsterdam © Leonard van Munster

Het is kunst die niet past en een galerie. Leonard van Munster noemt zichzelf dan ook de ‘galerieloze’ kunstenaar. Maar voor een speciale foto – expositie heeft hij toch een galerie gevonden Van Zijll Langhout Contemporary Art, klein maar dapper. Veel van de werken die Leonard maakt worden na enige tijd ontmanteld. Wat overblijft zijn herinneringen en wat foto’s. In de galerie kun je een selectie foto’s van zijn projecten bekijken. Herinneringen zijn immers onbetaalbaar maar foto’s zijn gewoon te koop.

(Leonard van Munster is één van de tien kunstenaars die is geselecteerd om een kunstwerk te maken voor de kunstroute Altijd lente in Nijmegen, zie Links).

Links.
Informatie van galerie Van Zijll Langhout expositie – What remains are the Memories and a photo.
Website Leonard van Munster.
Kunstroute Altijd lente vanaf voorjaar 2017 in Nijmegen. Beschrijving werk Leonard van Munster.

expositie: Leonard van Munster – What remains are the Memories and a photo,… , t/m 13 nov, wo-za, 10-18 h.
locatie: Van Zijll Langhout, Brouwersgracht 161, 1015 GG Amsterdam

Leonard van Munster - overgave Reinaerdt de Vos
De overgave van Reinaerdt de Vos © Leonard van Munster

Wil je iets zeggen over dit blog?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.